Đoković svladao Federera u neizvjesnom finalu Wimbledona

Đoković svladao Federera u neizvjesnom finalu Wimbledona

„Čast mi je igrati protiv Federera i to je jedan od mojih najvećih izazova. Igračima moje generacije je on idol i svi mi slijedimo njegove korake”, rekao je Đoković

Srbin Novak Đoković pobijedio je Švicarca Rogera Federera u finalu Wimbledona sa 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4 i 6:3, obranivši prošlogodišnju titulu za koju je također u finalu dobio Švicarca.

„Čast mi je igrati protiv Federera i to je jedan od mojih najvećih izazova. Igračima moje generacije je on idol i svi mi slijedimo njegove korake”, rekao je Đoković.

Federer je bolje otvorio finalni meč, te je u šestom gemu izborio tri break-lopte i odmah iskoristio prvu. Bio je na korak od osvajanja prvog seta, ali se Đoković odmah vratio i izborio tie-break u kojem je pomeo Švicarca sa 7:1.

U drugom setu kod 5:4 je Đoković stigao do set-lopte, ali je pogriješio. Jedanaesti gem trajao je osam minute, Federer je imao break-loptu, ali se Đoković izvukao i odveo set u tie-break.

Đoković je u njemu poveo sa 6-3, izborivši tri set-lopte. Švicarac je ipak spasio sve tri i došao na 6-6. Pet set-lopti imao je Đoković, a onda je s 8-7 poveo Federer, koji ima svoju prvu set-loptu. Nije je iskoristio, a nakon što je Srbin propustio dosta prilika još jednu imao je Švicarac kod 10-11, na svom servisu, što je na drugom servisu i iskoristio te izjednačio omjer u setovima.

U drugom gemu trećeg seta prvi tenisač svijeta bio je suočen s break-loptom, izvukao se i u sljedećem gemu je slomio Federera, Đoković je zadržao break prednosti i poveo je s 2-1 u setovima.

Kod rezultata 5:3 u četvrtom setu Đoković je poveo 15:40, te je iskoristio drugi servis Federera i prvu meč-loptu za veliku pobjedu.

Đokoviću je ovo ukupno deveti Grand Slam naslov, dok je rekorder Federer ostao na 17 naslova. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni