Dokazano postojanje vode na Marsu

Dokazano postojanje vode na Marsu

(Foto: NASA/JPL/University of Arizona)

Znanstvenici nisu sigurni odakle voda dolazi ni koliko je ima, ali mišljenja su da bi njezin izvor mogao biti led koji je pod površinom ili da dolazi iz atmosfere

Američka svemirska agencija NASA na konferenciji za novinare u ponedjeljak je objavila vijest o pronalasku vode na Marsu, a predstavnicima medija predočeni su dokazi postojanja tekućine koja život znači na Crvenom planetu.

Objavljeno otkriće može se nazvati prekretnicom u istraživanju tajni koje skriva taj planet. »Postoji tekuća voda na površini Marsa«, rekao je voditelj znanstvenog tima NASA-ina istraživačkog programa Michael Meyer. Na konferenciji je rečeno da se ne radi o rijekama i oceanima, nego da tijekom ljetnih mjeseci tekuća voda prolazi kanjonima i kraterima. Premda je Mars u svojoj mladosti, prije nekih milijardu godina, bio prepun rijeka, jezera pa možda čak i oceana, današnja je vlaga na planetu relativno skromna. Znanstvenici već dugo znaju da su velike količine vode prisutne na Marsu, međutim one su smrznute u obliku polarnih ledenih kapa.

Znanstvenici nisu sigurni odakle voda dolazi ni koliko je ima, ali mišljenja su da bi njezin izvor mogao biti led koji je pod površinom ili da dolazi iz atmosfere. No ovo otkriće prilično povećava šanse da na Marsu postoje neki oblici života.

»Na osnovi ovoga, mislimo kako je barem moguće stvoriti okružje u kojem je život na Marsu moguć«, dodao jel Meyer.

Znanstvenik Lujendra Ojha ocijenio je kako je to snažan dokaz da na Marsu postoji mogućnost za održavanje života, uključujući život ljudi, ako se pronađe mogućnost da ljudska vrsta kolonizira planet, rekao je znanstvenik.

Eksperti su pronašli hidratiziranu sol za koju tvrde da je morala nastati nedavno. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni