“Dok se neki bogate, Zagrepčani se guše u smeću!”

“Dok se neki bogate, Zagrepčani se guše u smeću!”

U Zelenoj akciji ukazuju kako situacija s plastičnim otpadom Gradu Zagrebu umjesto zarade donosi gubitak u korist tvrtke CIOS

Gradska vlast mora žurno prionuti prema rješavanju nagomilanih problema putem uspostave kontroliranog sustava odvajanja otpada na kućnom pragu, reorganizacije odvoza i pravedne naplate prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada.

Poručili su to aktivisti udruge Zelena akcija koji su jučer ispred zgrade Gradske uprave održali prosvjedni performans na kojem su upozorili na alarmantno stanje s gomilanjem smeća diljem Zagreba. Simbolično su performansom prikazali kako se građani i građanke guše u smeću.

Podsjetimo, zbog isteka ugovora s kooperantima, prestalo je pražnjenje spremnika s plastičnim otpadom što je rezultiralo stotinama divljih deponija diljem Zagreba.

“Trenutna situacija je kulminacija neučinkovitog sustava odvojenog prikupljanja otpada baziranog na spremnicima bez kontrole gdje često dolazi do miješanja otpada što je dovelo do imenovanja Zagreba europskom prijestolnicom smeća. Očigledno cilj gradonačelnika Milana Bandića nije uspostaviti sustav prilagođen građanima i zaštiti okoliša, već pljačkanje građana kroz račune i pogodovanje interesnim skupinama koje se bogate na ovakvom manipuliranju s otpadom”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

U Zelenoj akciji ukazuju kako situacija s plastičnim otpadom Gradu Zagrebu umjesto zarade donosi gubitak u korist tvrtke CIOS, a unatoč tome što ta tvrtka godinama nizom požara zagađuje okoliš te je USKOK podignuo optužnicu zbog namještanja poslova s gradonačelnikom Bandićem, uporno ju se uključuje u raznorazne poslove gospodarenja otpadom u Zagrebu.

“Godišnje se na Jakuševac baca više od 150 milijuna kuna vrijednih sirovina, priprema se gradnja centra za smeće vrijednog više od milijardu kuna, a istovremeno gradska vlast licemjerno tvrdi da su unaprjeđenje odvajanja i pravedna naplata preskupi. A vjerojatno im je preskupo zbog gubitka zarade onih koji se bogate na poslovima sa smećem i kojima ne bi dobro došao uređen i kontroliran sustav odvajanja i reciklaže”, nadodao je Košak.

Smatra kako je žalosno što je tek na snažan pritisak građana Čistoća počela prazniti kontejnere i raditi svoj posao. “S obzirom na poznatu povijest i planove za budućnost sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, ovakve nas scene opet očekuju, a očekuju se i drastične kazne iz EU koje će morati plaćati građani”, zaključio je Košak.

Zelena akcija stoga zahtijeva od gradskih vlasti da izmijene postojeću štetnu Odluku o načinu prikupljanja otpada i štetan Plan gospodarenja otpadom, odustanu od postojećeg nefunkcionalnog sustava te žurno osiguraju sustav kontroliranog odvajanja otpada na kućnom pragu i pravednu naplatu po količini miješanog otpada. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni