Dojmljiva večer Jazz orkestra HRT-a

Dojmljiva večer Jazz orkestra HRT-a

(Foto: HRT / Marija Štilinović)

U Jazz orkestru HRT-a u cjelini i njegovim solistima R. Bachner naišao je na izvrsne suradnike

Na predzadnjem koncertu u ovoj sezoni, 9. svibnja 2018., Jazz orkestar HRT-a je u dvorani Gorgona MSU, ugostio Austrijanca, Roberta Bachnera, trombonistu, skladatelja, aranžera i dirigenta. Bila je to večer jazza koja je zadovoljila relativno manji broj posjetitelja tih koncerata. Istinski ljubitelji jazza doživjeli su ono što je bilo i najavljeno, Vulkansku energiju (Volcanic Energy). Za to su zaslužni, istaknuti austrijski jazzist R. Bachner i vrlo raspoloženi Jazz orkestar HRT-a.

Prvi dio koncerta bio je sastavljen od šest skladbi, njih pet napisao je R. Bachner a jednu je aranžirao. U drugom dijelu upoznali smo gosta pretežno kao aranžera.

Treba kazati da nije jednostavno u današnje vrijeme pisati i aranžirati za velike jazz orkestre. No to je uspjelo R. Bachneru. Nazočni su srdačnim pljeskom nagradili, kako izvedene skladbe tako i njihovu izvedbu.

Od skladbi treba istaknuti Bachnerovu skladbu Crucial Qualities posvećenu glasovitom austrijskom skladatelju Antonu Bruckneru. Ponajbolje je odjeknula završna skladba službenog programa Mikea Sterna u aranžmanu R. Bachnera: Big Neighborhood (Veliko susjedstvo). Kao dodatak R. Bachner pripremio je posebnu skladbu, predviđenu za sviranje na bis.

Osim kao vrsni skladatelj i aranžer, gost se predstavio i kao izvrsni trombonist (dvije vrste trombona) i svirač eufonija.

U Jazz orkestru HRT-a u cjelini i njegovim solistima R. Bachner naišao je na izvrsne suradnike. Sve sekcije predstavile su se i solistički, osim trombonske, iz koje je jedino Luka Žužić dobio priliku za jedan solo. Ovom prilikom treba istaknuti kontrabasistu Sašu Borovca, osobito u skladbi posvećenoj A. Bruckneru te saksofoniste Mihaela Györeka i Vojkana Jocića.

Prisutni su s velikim zadovoljstvom pozdravili ovo vrlo uspješno gostovanje uglednog jazziste iz prijateljske Austrije.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni