Dogovor o proizvodnji Fordovih automobila u Sovjetskom Savezu

Dogovor o proizvodnji Fordovih automobila u Sovjetskom Savezu

Na današnji dan, 31. svibnja 1929. – potpisan je dogovor o proizvodnji Fordovih automobila u Sovjetskom Savezu.

Prva socijalistička država na svijetu krajem prvog desetljeća svoga postojanja imala je vrlo lošu automobilističku sliku. U čitavom je Sovjetskom Savezu potkraj 20-ih prometovalo tek dvadesetak tisuća automobila, a osim sporadične proizvodnje kamiona domaće industrije nije bilo.To je bila više nego poražavajuća činjenica budući da je u tom vremenu u Americi već završila proizvodnja Forda T, i to nakon 17.5 milijuna proizvedenih primjeraka.

Bilo je više nego očito da sovjetskoj velesili treba oktanska injekcija, koja je stigla s najneočekivanijeg mjesta,iz Amerike od samog Henryja Forda. Ford nije nimalo simpatizirao komunizam te je govorio kako je podrivanje komunizma putem izlaganja kapitalističkim proizvodima najizvjesniji način rušenja, što će se, mnogo kasnije, uistinu i dogoditi.

Sjedinjene Američke Države čak nisu još ni službeno priznavale Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR), što je otežalo pregovore, no kapital je ipak ispred politike, pa je 31. svibnja 1929. u Dearbornu potpisan povijesni prvi ugovor o poslovnoj suradnji neke američke tvrtke sa socijalističkom državom. Tim se ugovorom Ford obavezao nadgledati konstrukciju tvornice u Nižnjem Novgorodu i dodatnog pogona za sklapanje automobila na periferiji Moskve.

Rusi su krenuli u proizvodnju slavnog Modela A, obvezavši se usput da će od Forda kupiti 72.000 nesastavljenih automobila, kao i sve rezervne dijelove potrebne za njih za razdoblje od devet godina. Na određen se način može reći da je ovaj dogovor utjecao na cjelokupnu svjetsku povijest, jer su kroz pomoć Fordovih inženjera Rusi razvili industriju motornih vozila na vrijeme da ih masovno proizvedu za vojne potrebe kada će biti napadnuti od strane nacističke Njemačke. Potomak ovog ugovora je poznata ruska tvornica GAZ (Gorkovsky Avtomobilny Zavod ).

Naslovna fotografija: GAZ-A , Ford model A, dizajn iz 1928., a proizveden u Rusiji 1932.

Pripremila: M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni