“Dodjela počasnog doktorata gradonačelniku dokaz je podaničkog mentaliteta”

“Dodjela počasnog doktorata gradonačelniku dokaz je podaničkog mentaliteta”

Povodom prijedloga Sveučilišta u Zagrebu da se gradonačelniku Milanu Bandiću dodjeli počasni doktorat, Savjet za visoko obrazovanje, znanost i inovacije SDP-a te Stručni savjet za znanost i inovacije GO SDP-a Zagreba jučer je objavio sljedeće priopćenje:

“Dodjeljivanje počasnoga doktorata autonomno je pravo Sveučilišta u Zagrebu i ono može svakako samostalno donijeti odluku o tome kome će dodijeliti počasni doktorat. No, Sveučilište u Zagrebu, kao naša najveća znanstveno-nastavna ustanova, ima posebno mjesto u našem društvu, a odluke Sveučilišta posebnu pozornost javnosti. Stoga, kao članovi Savjeta za visoko obrazovanje znanost i inovacije Socijaldemokratske partije te Stručnog savjeta za znanost i inovacije gradske organizacije Socijaldemokratske partije Zagreba, imamo potrebu iznijeti naš stav da bi počasne doktorate trebalo dodjeljivati pojedincima koji su dali izniman znanstveni, umjetnički i društveni doprinos. To može uključivati i političare, ali smatramo neprimjerenim da se ovakva čast iskazuje političarima na vlasti, jer bi bilo bolje da postoji vremenski odmak, zbog mogućnosti objektivnijeg procjenjivanja nečijeg društvenog doprinosa, koji bi trebao biti izniman i u svakom slučaju neprijeporan. Najavljenim dodjeljivanjem počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu aktualnom gradonačelniku Zagreba, Sveučilište, koje je formalno autonomno od utjecaja vlasti, nažalost pokazuje podanički mentalitet i potrebu za političkim pokroviteljstvom”.

Priopćenje potpisuju predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije SDP-a doc. dr. sc. Emil Tafra i predsjednica Stručnog savjeta za znanost i inovacije GO SDP-a Zagreba prof. dr. sc. Ksenija Durgo. (ZG-m)