Dodijeljeno 57 gradskih stipendija za deficitarna zanimanja

Dodijeljeno 57 gradskih stipendija za deficitarna zanimanja

Najviše  stipendija dodijeljeno je za zanimanje elektorinstalatera te plinoinstalatera i pekara

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima u četvrtak je u palači Dverce uručio 57 stipendija učenicima prvih razreda strukovnih škola koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Najviše (10)  stipendija dodijeljeno je za zanimanje elektorinstalatera te plinoinstalatera i pekara (devet stipendija), kao i za dimnjačara (sedam) odnosno autolakirera i vodoinstalatera (pet stipendija). Tri stipendije dobili su budući slastičari, a po dvije konobari i strojobravari. Grad Zagreb stipendirat će i po jednog staklara, tesara i zidara, dok za zanimanje krovopokrivača nije bilo zainteresiranih učenika.

Gradonačelnik je podsjetio da Zagreb još od 2003. dodjeljuje stipendije za deficitarna zanimanja tako da je dosad stipendirano 1.180 učenika za 37 deficitanih zanimanja. Uz ove nove stipendiste prvih razreda strukovnih škola, ovoga trenutka gradske stipendije Osim 57 novih stipendista prvih razreda, trenutno stipendije dobiva i 80 učenika drugih razreda te 123 učenika trećih razreda. Tako će u školskoj godini 2011/2012.  biti stipendirano ukupno 260 učenika za što će iz gradske blagajne biti izdvojeno tri milijuna kuna. Dosad je za stipendiranje deficitarnih zanimanja Grad Zagreb izdvojio 38 milijuna kuna. Čestitajući učenicima, Bandić je izrazio nadu da će se oni svojim znanjem i sposobnostima odužiti Gradu Zagrebu.

Budući dimnjačar Ivan Kobeščak, zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na materijalnoj podršci tijekom školovanja te obećao kako će se svi truditi da postanu što bolji majstori na ponos roditeljima i gradu Zagrebu. Mjesečne stipendije Grada Zagreba za učenike prvih razreda iznose 900 kuna, za učenike drugih razreda 1200, dok je mjesečni iznos koji primaju u trećem razredu 1500 kuna. Kriteriji za dodjelu stipendije su dobar uspjeh u 7. i 8. razredu osnovne škole, ostvareni izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom osnovnog školovanja te socijalni status i druge socijalne prilike u obitelji kandidata. I ove je godine Grad Zagreb raspisao natječaj za stipendiranje ukupno 120 učenika. Prijavilo se njih 64-ero, a odobreno je 57 gradskih stipendija.