Dodijeljeni prvi časnički činovi kadetima Hrvatskog vojnog učilišta

Dodijeljeni prvi časnički činovi kadetima Hrvatskog vojnog učilišta

(Foto: Ured predsjednika)

“Vaše živote i obitelji nećemo izlagati bez osobite potrebe, ali jedna od potreba je ispred svih potreba, a to je zaštita Hrvatske“, poručio je kadetima Milanović

Ivana Vranješ

U Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u ponedjeljak je održana svečana dodjela prvog časničkog čina kadetima 13 naraštaja diplomskih i 14 naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Osim čina poručnika 39 kadeta i kadetkinja primilo je časnički bodež, rješenje o prijemu u djelatnu vojnu službu i odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, nastavnici Hrvatskog vojnog učilišta, generali, časnici i dočasnici HV-a.

Čestitajući kadetima na činovima i uspjehu u školovanju predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović podsjetio je na izreku znanje je moć te je dodao da nikad više i intenzivnije znanje, novac i tehnologija nisu igrali ulogu u ratu kao što danas igraju.

„Danas je to razlika između opstanka i nestanka. Onaj koji ima, koji ulaže, tko je bogat i na kraju onaj tko ima srce i zdravu glavu – taj pobjeđuje“, ustvrdio je Milanović. Naglasio je da su kadeti završili težak studij i radit će poziv koji nije za svakoga.

(Foto: Ured predsjednika)

„Vi ste profesionalni vojnici i to je ozbiljan i sudbonosan izbor. Neki će od vas postati generali i generalice, neki neće i ne mogu svi. Unutar elite do vrha dolaze samo najbolji, barem bi tako trebalo biti”, poručio je kadetima Milanović. Obećao je da će kao hrvatski predsjednik s Vladom, ministrom obrane i načelnikom Glavnog stožera OSRH učiniti da prema vrhu idu najbolji od najboljih, a svi drugi da imaju uvjete da prema tom vrhu putuju po istim pravilima i uvjetima za sve.

„Želim da svoje zvanje, svoju inteligenciju, iskustvo ne morate koristiti u pravom ratu i da ih ne koriste tamo gdje Hrvatska nema interesa biti, a to ćemo ocjenjivati mi. Vaše živote i obitelji nećemo izlagati bez osobite potrebe, ali jedna od potreba je ispred svih potreba, a to je zaštita Hrvatske“, poručio je kadetima Milanović.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da su kadeti Hrvatskog vojnog učilišta ponos HV-a. Naglasio je da heroji poput Blage Zadre, Damira Tomljanovića Gavrana, Predraga Matanovića i drugi poginuli hrvatski branitelji kadetima trebaju biti vodilja kako se voli i žrtvuje za Hrvatsku.

„Transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman je pred nama. Na taj način poboljšat ćemo obrazovni proces i razvoj vojnih znanosti za potrebe HV-a i sustava domovinske sigurnosti”, dodao je Banožić.

Jedna od novih poručnica je magistra vojnog inženjerstva Adrijana Stubičar. „Ovaj studij sam upisala jer sam željela nešto što je ambicioznije, što nije statično, ali i zbog tradicionalnih vrijednosti, ljubavi prema domovini koju sam naslijedila od oca hrvatskog branitelja“, rekla je poručnica Stubičar.

Magistar vojnog vođenja i upravljanja Bruno Raspudić je istaknuo kako je vojska za njega jedan veliki izazov, ali motiv za upis vojnog studija je i obiteljske prirode. „ Moj stric je bio u Domovinskom ratu i na ovaj način dajem svoj dug njemu i svima koji su bili u Domovinskom ratu“, kazao je poručnik Raspudić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni