Dodijeljene titule gospodarstvenici i gospodarski događaji godine

Dodijeljene titule gospodarstvenici i gospodarski događaji godine

“Podravka je ponos Hrvatske”

Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar zahvalio je čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, ali i djelatnicima Podravke. Naglasio je da Podravka ima 6 654 djelatnika u 24 zemlje svijeta te je ova nagrada i njihova

Ivana Vranješ

U zagrebačkom hotelu Westin u ponedjeljak su u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika dodijeljene titule “gospodarstvenici” i “gospodarski događaji” 2018. godine.

Prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, gospodarski događaj godine je početak izgradnje Pelješkog mosta. Prema izboru stručnog ocjenjivačkog žirija, gospodarski događaj godine je nagodba vjerovnika u Agrokoru.

Prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, gospodarstvenik godine je predsjednik uprave Podravke Marin Pucar. Prema izboru stručnog žirija, gospodarstvenik godine je predsjednik Adris grupe Ante Vlahović.

U četiri kategorije proglašeni su najbolji mali i srednji poduzetnici.

U kategoriji “uzlet izvoza”najbolja je tvrtka Gen-i, u kategoriji “uzlet prihoda” tvrtka Solvis, u kategoriji “uzlet dobiti” Agri Matko, a u kategoriji “uzlet investicija” Zračna luka dr. Franjo Tuđman.

Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar zahvalio je čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, ali i djelatnicima Podravke. Naglasio je da Podravka ima 6 654 djelatnika u 24 zemlje svijeta te je ova nagrada i njihova.

„Ono što nas čini posebnim je upravo ova godina u kojoj je Podravka ostvarila nabolje rezultate. Godina u kojoj smo ostvarili najveću greenfield investiciju, obnovili našu farmaceutsku industriju Belupo. To je i godina u kojoj smo pokazali i nacionalnu komponentu kada smo stali na čelo dobavljača“, istaknuo je Pucar. Izrazio je zadovoljstvo što je uspostavljena suradnja Podravke s izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Zlatkom Dalićem, koji je i nazočio svečanosti. Pucar je naglasio kako je ovo godina velikih sportskih uspjeha te je zahvalio sportašima na imidžu Hrvatske u svijetu.

„Oni su putokaz kojim gospodarstvenici trebaju ići. Ono što su svijetu za imidž i ugled Hrvatske svojim uspjesima napravili sportaši, Podravka to isto radi s robnom markom Vegeta i svojim drugim proizvodima i mogu reći da je Podravka ponos Hrvatske”, dodao je Pucar.

Preuzimajući nagradu za gospodarstvenika godine predsjednik uprave Adris grupe Ante Vlahović je zahvalio stručnom žiriju koji je prepoznao ono što Adris grupa radi, ali i on osobno.

„Hvala vam što ste vrednovali Adrisovu raznolikost i usmjerenost na izvrsnost i znanje, kao temeljne pretpostavke konkurentnosti, jer bez konkurentnosti u globalnom svijetu nema niti dugoročne održivosti. Uz rastuće poslovne rezultate i investicijske projekte siguran sam da nisu ostale nezapamćene i naša socijalna osjetljivost i društvena odgovornost. Itekako držimo do etičkih principa i časti u poslovanju”, istaknuo je Vlahović.

Na svečanosti je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. U svom obraćanju je rekla kako je ekonomska politika pokrenula pozitivne trendove pa imamo razloga za umjereni optimizam, ali nikako nema mjesta samozadovoljstvu. Naglasila je da treba ubrzati reforme te da nam nedostaju razvojne vizije i strategije. Predsjednica je rekla da za budući razvoj postoje izraženi vanjski rizici kao što su rast kamata, cijena goriva, migracijska kretanja i Brexit, a kojima je i Hrvatska izložena te moramo imati pripremljene scenarije mjera u slučaju da se kriza aktivira.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao kako je cilj izgraditi gospodarstvo koje raste prema stabilnim stopama i na održiv način.

„Uspjeh je što smo postigli suficit opće države, fiskalnu konsolidaciju i stabilizirali rast. Pokrenute su reforme u poreznom sustavu, mirovinskom sustavu, smanjen je broj agencija i drugih državnih institucija, a pri čemu su ključne riječi rast inovacija i digitalizacija. Do kraja godine očekujemo 2,5 milijarde eura stranih investicija što su najveće investicije u zadnja dva desetljeća“, istaknuo je ministar Horvat.