Dodijeljene stipendije Sveučilišta u Zagrebu

Dodijeljene stipendije Sveučilišta u Zagrebu

(Foto: www.unizg.hr)

“Nastojim svoju budućnost vidjeti što svjetlijom, to je nekakav put. Ne smijemo gledati sve crno da nema posla za nas mlade. Htjela bih pjevati, raditi ono što volim, a nadam se da ću u tome i uspjeti“, samouvjereno je rekla studentica Muzičke akademije Nina Franulović koja je nastupila na svečanosti dodjele

Sveučilište u Zagrebu u petak je u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta dodijelio 500 stipendija za akademsku godinu 2018/ 2019.

Stipendije su dodijeljene studentima preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih studija, diplomskih sveučilišnih te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija.

U kategoriji za izvrsnost (kategorija A) dodijeljeno je 350 stipendija; 40 stipendija dobili su studenti koji studiraju nastavnički studijski program u području matematike, prirodnih znanosti i informatike (STEM područje kategorija B); 10 stipendija je dodijeljeno studentima – uspješnim sportašima (kategorija C) i 100 stipendija je dodijeljeno studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa. Ukupni iznos stipendije za svaku od navedenih kategorija je 10 000 kuna.

Odluku o dodjeli stipendija donio je Senat Sveučilišta na temelju uvjeta i kriterija Natječaja za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu, koji je trajao od 20. ožujka do 7. travnja.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu je rekao da je za 500 stipendija osigurano oko 5 milijuna kuna.

„Ove godine smo duplo povećali broj stipendija za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa. Na Natječaj se javilo 400 studenata, a dodijelili smo 100 stipendija za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa, dok je prošle godine samo 50 studenata dopilo te stipendije“, istaknuo je rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. Damir Boras.

Dodao je da Sveučilište u Zagrebu brine o svojim studentima koji su slabijeg socio-ekonomskog statusa te smatra da bi se o njima trebala više brinuti država.

„Mi se brinemo o njima koliko možemo, a i jedino smo Sveučilište koje 24 sata brine o studentima s invaliditetom“, izjavio je rektor Boras.

Svečanosti dodjela stipendija je nazočila i zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević koja je rekla da Grad Zagreb izdvaja više od 25 milijuna kuna za stipendiranje najboljih učenika i studenata te doktorande.

„Danas se dodjeljuju stipendije izvrsnima. Ovo je prilika da se čestita svima, ali i Sveučilištu u Zagrebu koje slavi 350 godina postojanja”, izjavila je Pavičić Vukičević. Naglasila je da je stipendija Sveučilišta podrška studentskom standardu i puno znači za kvalitetu daljnjeg školovanja studenata, ali se šalje i poruka da su oni u Hrvatskoj više nego dobrodošli.

Jedna od dobitnica stipendija za izvrsnost je studentica prve godine diplomskog studija Učiteljskog fakulteta, Danijela Matasić.

„Puno mi znači ova stipendija, omogućit će mi da nastavim studij, a dio novca voljela bih utrošiti na neko putovanje“, rekla je za ZG-magazin studentica. Naglasila je kako je stipendija za izvrsnost pokazala da se trud isplati te će joj ona biti motivacija za daljnji rad.

„Opredijelila sam se za studij predškolskog odgoja te svoju budućnost vidim u poslu odgajateljice u nekom od dječjih vrtića”, istaknula je Danijela.

Dobitnica stipendije je i Nina Franulović, studentica četvrte godine na Muzičkoj akademiji.

„Studiram solo pjevanje, a prošle godine sam završila i muzikologiju. Sada mi još ostaje da diplomiram. Dio novca od stipendije planiram potrošiti tako da sebi nešto priuštim, a dio mislim iskoristiti za neki seminar za solo pjevanje kako bi se mogla dodatno usavršiti”, isktaknula je studentica Nina. Dodala je da će 10 000 kuna svim stipendistima dobro doći za školovanje, ali i za neke vlastite potrebe.

„Što se tiče budućnosti, nastojim svoju budućnost vidjeti što svjetlijom, to je nekakav put. Ne smijemo gledati sve crno da nema posla za nas mlade. Htjela bih pjevati, raditi ono što volim, a nadam se da ću u tome i uspjeti“, samouvjereno je rekla studentica Nina koja je u klavirskoj pratnji svoga kolege, dobitnika stipendije na svečanosti uz jednu ariju izvela i dio iz američkog mjuzikla Priča sa zapadne strane (West side story) iz 1957. godine .

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni