Dodijeljene stipendije pripadnicima romske nacionalne manjine

Dodijeljene stipendije pripadnicima romske nacionalne manjine

U povodu Svjetskog dana Roma, 8. travnja u Staroj gradskoj vijećnici učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine su uručene Stipendije Grada Zagreba.

Ove godine dodijeljene su 72 stipendije učenicima te pet stipendija studentima, a prvi put je raspisan i Natječaj za dodjelu Stipendije studentima poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih i poslijediplomskih specijalističkih) studija u Gradu Zagrebu, ali na njega nije bilo prijavljenih kandidata. Tijekom svih šest godina od kad se dodjeljuju, Grad Zagreb je za te stipendije izdvojio ukupno gotovo osam milijuna kuna.

Prisjetivši se kako je prve godine podjele Stipendija bilo samo četvero stipendista, gradonačelnik Bandić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem danas uručenih stipendija te istaknuo da će one pridonijeti tome da još veći broj učenika i studenata dođe do zaslužene diplome.

»Od kad smo startali, 2012. na 2013., ukupno smo imali 285 učenika i 23 studenta stipendista. Visina mjesečne stipendije iznosi oko 2500 kuna za učenike, 3500 kuna za studente i 4500 kuna za postdiplomante. Netko će reći da je to malo, netko da je puno, da je to simbolično, ili da nije. Ali ono što je sigurno – stipendije dižu obrazovni standard Roma i mijenjaju percepciju o Romima«, rekao je gradonačelnik Bandić.

Ugovore su uručili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Neđatin Kamberovski, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica SRRH Kali Sara Suzana Krčmar, potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić-Rukavina te Gordana Rusak, članica Povjerenstva za dodjelu Stipendija. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni