Dodijeljene stipendije i donacije Zaklade Adris

Dodijeljene stipendije i donacije Zaklade Adris

Zaklada Adris je u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jučer svečano dodijelila donacije i stipendije, čime je zaključila 13. donacijski ciklus.

Zajedno s ovim donacijskim ciklusom ova najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe dodijelila je više od 50 milijuna kuna projektima iz područja Znanje i otkriće , Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, kao i pojedincima koji promiču ta područja.

Zaklada je stipendijama poduprla gotovo 350 izvrsnih učenika srednjih škola, studenata i polaznika poslijediplomskih studija. Novčana potpora i ove godine osigurana je u iznosu većem od 3 milijuna kuna za projekte i za stipendije. Uglednim gostima su na svečanost predstavljeni neki od projekata koji su dobili novčanu potporu.

Zahvaljujući donaciji projektu Kliničke bolnice Dubrava pod nazivom Analiza primjene robotskog sustava za stereotaktičnu neuronavigaciju provest će se detaljna analiza primjene i točnosti robotskog sustava RONNA, konstruiranog 2007. godine u suradnji Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju, KB Dubrava i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Donacija Zaklade projektu Alfa satelitska RNA: kandidat za dijagnostičko/prognostički krvni biomarker raka prostate omogućit će da znanstvenici Instituta Ruđer Bošković u suradnji s Klinikom za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice istraže alternativne, dijagnostičke i prognostičke biomarkere za prevenciju raka prostate.

Donacijom projektu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Uspostava inovativne kategorije biomarkera tumora i krvnih ugrušaka mozga pomoću analiza sfingolipidomskog profila unaprijedit će se metode dijagnostike i terapije moždanog udara.

Također je donaciju dobio i projekt Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU-a koja će omogućiti izdavanje knjige Sportska arhitektura akademika Borisa Magaša, a Hrvatsko filološko društvo za Jezik: časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika te će uz pomoć donacije nastaviti promicati materinski jezik na svim obrazovnim razinama.

Na svečanosti su nastupili mlada violončelistica Nina Lucia Perina, uz klavirsku pratnju profesorice Gordane Pavić i glazbenik, skladatelj i pijanist Matej Meštrović. Oboje su dobitnici donacija Zaklade Adris. Uz potporu Zaklade Adris Meštrović će s Londonskim simfonijskim orkestrom snimiti jednostavačnu skladbu Pleter nadahnutu hrvatskom narodnom baštinom. Violončelistica Nina Lucia Perina planira onaciju iskoristiti za nabavak novog koncertnog violončela i nastavak karijere glazbenice.

Svim dobitnicima donacija čestitao je predsjednik Uprave Adrisa mr. sc. Ante Vlahović. „U svojevrsnoj opreci s duhom vremena u kojem često praznikuje beznačajnost , ustrajali smo u poticanju kulture, znanja, izvrsnosti i solidarnosti u hrvatskom društvu. Zagovaramo učenje, rad i zauzetost za opće dobro. Svjesni smo dramatičnih klimatskih promjena u svijetu, izazova umjetne inteligencije, migracija. Svjesni smo i demografskih teškoća u Hrvatskoj. Zaobilaze nas promjene u tehnologiji , institucijama, vrijednostima“, istaknuo je Vlahović. Dodao je da hrabri činjenica što uspješni u znanosti, kulturi, gospodarstvu i socijalnoj uključenosti ne pristaju na osrednjost i manjak ambicija.

Ante Vlahović

Nazočnima se obratio i predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević koji je rekao da je Hrvatska početkom 20. stoljeća sjedila za stolom s najnaprednijim nacijama svijeta.

„Onda smo postali prosjek. Počeli smo gledati na Istok umjesto na Beč, Peštu, London, Pariz i izgubili smo jedno stoljeće ”, rekao je Korlević.

„Projekti i pojedici koje je izabrala Zaklada Adris daleko su iznad prosjeka te vjerujemo da ćemo zahvaljujući njima ponovno zauzeti zasluženo mjesto u europskoj kulturi i znanosti“, izjavio je Korlević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni