Dodijeljene ruske medalje “Za ljubav i vjernost”

Dodijeljene ruske medalje “Za ljubav i vjernost”

„Danas medaljom nagrađujemo one koji su veliki patrioti i prijatelji Rusije“, rekao je ruski veleposlanik Anvar Azimov te je istaknuo veliki doprinos bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića u stvaranju rusko-hrvatskih odnosa

Ivana  Vranješ

Međunarodna organizacija za kulturu, znanost i obrazovanje Rossotrudničestvo u suradnji s Veleposlanstvom Ruske Federacije u Hrvatskoj, u petak je u Galeriji Klovićevi dvori organizirala dodjelu medalja „Za ljubav i vjernost“.

Ovom je medaljom nagrađeno pet bračnih parova, a riječ je o osobama iz hrvatskog javnog života te rusko-hrvatskim parovima koji su više od 25 godina u braku i pružaju primjer čvrstih obiteljskih veza, ljubavi i vjernosti.

Ruski veleposlanik Anvar Azimov medalje je uručio bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stipi Mesiću i njegovoj supruzi Milki, bivšem direktoru Ine Davoru Šternu i njegovoj supruzi Ranki, dugogodišnjem dopisniku iz Moskve i dipomatu Bogoljubu Lacmanoviću i njegovoj supruzi Višnji, Daliboru Blažini i njegovoj supruzi Irini Mironovoj Blažini te Irini i Dragi Adžaji.

Kako je rečeno na na svečanosti, tradicionalno u srpnju, vezano uz Dan zaštitnika obitelji i ljubavi Petra i Fevronije iz Murona, održavaju se razna događanja, a jedno od njih je i dodjela medalja „Za ljubav i vjernost“ bračnim parovima koji su više od 25 godina u braku. Prigodne svečanosti uz obilježavanje Dana obitelji, ljubavi i vjernosti organiziraju Rossotrudičestvo, uz podršku Fonda društveno-kulturnih inicijativa. Događanjima se želi dati podrška tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, očuvanju i promociji obitelji.

„Danas medaljom nagrađujemo one koji su veliki patrioti i prijatelji Rusije“, rekao je ruski veleposlanik Anvar Azimov te je istaknuo veliki doprinos bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića u stvaranju rusko-hrvatskih odnosa.

„Drago mi je da su naši odnosi u usponu. Zadnjih nekoliko godina svjedočimo pozitivnoj dinamici naših odnosa u svim područjima. Imamo probleme, ali i radimo na tome da ih riješimo“, istaknuo je Azimov. Dodao je kako je njegov cilj kao veleposlanika da ruski predsjednik Vladimir Putin iduće godine posjeti Hrvatsku. Smatra da je prijateljska Hrvatska davno zaslužila takav posjet i da bi to utjecalo i na novu fazu odnosa između dviju zemalja.

„Drago mi je da narodi Hrvatske i Rusije teže jedan drugome i naš zajednički cilj je daljnje zbližavanje dvaju prijateljskih naroda“, poručio je Azimov.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić izrazio je zadovoljstvo što se netko sjetio nečijih godina braka. „Supruga Milka i ja smo u  braku 57 godina. Imali smo lijepih i teških trenutaka. No u teškim trenucima, kad  sam  bio u zatvoru, ipak smo uspjeli održati obitelj“, rekao je za ZG-magazin Mesić. Smatra da su najveće obiteljske vrijednosti međusobna tolerancija i da zahtjevi bračnih parova jednog prema drugom nisu neostvarivi.

Osvrnuo se i na vlastiti doprinos u izgradnji rusko-hrvatskih odnosa. „Puno mi znači što sam tome doprinio. Volio bih da su odnosi između Hrvatske i Rusije i snažniji. Rusija je velika zemlja, velesila i za Hrvatsku mora biti privilegij da u Rusiji ima svog prijatelja“, istaknuo je Mesić.

Bivši direktor Ine, Davor Štern je je rekao kako je lijepo što je dobio medalju od zemlje koja mu je draga i u kojoj je dugo radio.

„Ova medalja je priznanje više mojoj supruzi, njezinom razumijevanju i toleranciji. Naš brak traje 48 godina, a veza 50 godina i još dvije godine pa ćemo imati pravo na dvije medalje“, rekao je Štern. Smatra da je u braku važno da ljudi dijele iste vrijednosti i da su  spremni na kompromis.

„Ako se postigne kompromisna sfera uz međusobno uvažavanje onda je to recept za brak“, rekao je Štern.

Rusko-hrvatski par Irina i Drago Adžaja iz Zagreba braku su 25 godina te su 4. rujna proslavili srebrni pir.

„Upoznali smo se u Rusiji, gdje je suprug radio. Imamo dvoje djece, kćerku pijanisticu i sina studenta na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. U braku nas je održala ljubav, a onda poštivanje jedno prema drugom i obitelj nas spaja, čini nas jačima“, rekla je za ZG-magazin Irina Adžaja.

Suprug Drago Adžaja je rekao kako brak s Irinom za njega predstavlja iskrenu ljubav te sve što je očekivao u životu dobio je u braku s Irinom.

„Pretrpe se i neki problemi, sve smo mi prevladali. Velika ruska duša ima razumijevanje za sve“, istaknuo je Drago Adžaja.

Ruskinja Irina Miranova Blažina svog supruga Dalibora upoznala je na službenom putu u Poljskoj i u braku su više od 25 godina.

„Naš brak je u svemu uspješan. Idealno odgovaramo jedno drugome, u svemu pomažemo jedno drugome. Brak je važan, to je osjećaj sigurnosti u smislu da se možete na nekog osloniti“, istaknula je  Irina Miranova Blažina. Dodala je kako joj Rusija ne nedostaje jer često odlazi tamo, a i profesorica je na Filozofskom fakultetu gdje predaje ruski jezik te je stalno povezana s svojim materinjim jezikom i kulturom.

„Odlično sam se snašla u Hrvatskoj. To je jedna predivna zemlja s predivnim ljudima te se izuzetno dobro osjećam u Hrvatksoj“, dodala je Mironova Blažina.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni