Dodijeljene novinarske nagrade “Velebitska degenija”

Dodijeljene novinarske nagrade “Velebitska degenija”

Svečanost dodjele obogaćena je i humanitarnom notom, potporom i pomoći sisačkoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić za uređenje odjela za palijativnu skrb

U povodu Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana hrvatske prirode u srijedu je u zagrebačkom Novinarskom domu održana 21. svečana dodjela nagrade “Velebitska degenija” za najbolje novinarske radove na temu zaštite okoliša i prirode objavljene iz 2018. godine.

Ova prestižna nagrada dodijeljena je u kategorijama tisak i internet, radio i televizija te za fotografiju.

U kategoriji tisak i internet “Velebitsku degeniju” dobio je Željko Bukša za tekst ”Što manje emisija, troškovi su niži”, koji je objavljen u listopadu 2018. u časopisu Energetika, gospodarstvo, ekologija i etika. U kategoriji radijskih priloga nagradu je dobila Mirjana Žugec – Pavičić za reportažu o onečišćenju mazutom luke Bršica u Raškom zaljevu, 22. lipnja 2018 godine.

U kategoriji televizija, ”Velebitsku degeniju” je dobila novinarka Jagoda Bastelić, a u kategoriji fotografija nagradu je dobio Goran Šafarek za seriju fotografija objavljenih u reportaži „Drava, rijeka na prekretnici“ u časopisu Meridijani.

Tekst novinara Željka Bukše osvrće se na neuspjelo trgovanje emisijama CO2 i govori o skoroj reformi, koja je nužna jer je Europska unija zacrtala plan smanjenja emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 posto. Novinar je pokazao kvalitetan gospodarsko-analitički pristup, ukazuje na probleme i nudi rješenja, što je stručni žiri prepoznao i nagradio.

Bukša je bio dugogodišnji novinar i urednik u Vjesniku, a sada je već nekoliko godina freelancer i piše za specijalizirane časopise koji se bave energetikom i zaštitom okoliša.

„Nagrada je veliko priznanje, tim više što dolazi od struke i što je ove godine do sada bila najjača konkurencija. Bilo je prijavljeno stotinjak kandidata“, rekao je za ZG-magazin Bukša. Pojasnio je i razloge interesa u novinarskom radu za okoliš.

„Diplomirao sam geografiju pa je to bilo razlog da se bavim okolišem, a time se bavim od početka svog novinarskog rada, više od tridesetak godina. Uvijek sam imao afinitet prema okolišu, prema prirodi. Osoba sam koja voli boraviti u prirodi, pasionirani sam planinar, planinarski vodič, a i svjestan sam pod kolikim je pritiskom okoliš od industrije. Stoga sam htio dati svoj doprinos da zaštitimo okoliš, jer smo ga naslijedili od predaka i trebali bi ga ostaviti u jednako dobom ili boljem stanju svojoj djeci i unucima“, istaknuo je Bukša.

Novinarka Hrvatskog radija Mirjana Žugec Pavičić je rekla da joj nagrada puno znači, tim više što ekologija nije njezino područje.

„Bavim se baštinom, ali pitanje je kako to dvoje odvojiti. Morate biti dobri s prirodnim vrijednostima da biste to mogli turistički i baštinski predstaviti”, rekla je Žugec Pavičić Dodala je da je bilo teško obraditi reportažu budući da se nije stručno bavila okolišem.

„Nastojala sam u tih 50 minuta reportaže donijeti duh onoga što se dogodilo nakon havarije kada je u more isteklo 3800 litara mazuta sa broda. Ono što je u cijeloj situaciji katastrofalno jest da je osiguravatelj broda platio samo 47 % štete. Kratki smo u 53 % a taj postotak ide u sudsku nagodbu što znači da se neće dobiti sav potreban iznos. Opet će platiti hrvatski građani za sanaciju i grešku drugog“, pojasnila je nagrađena novinarka.

Svečanost dodjele obogaćena je i humanitarnom notom, potporom i pomoći sisačkoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić za uređenje odjela za palijativnu skrb. Stoga je ovogodišnji moto dodjele „Zdrav okoliš – za naše zdravlje i dostojanstvo najtežih bolesnika”.

„Odjel je lociran u Petrinji i na njemu leže najteži bolesnici s malignim oboljenjima, čiji je ishod liječenja neizvjestan. Medecinsko osoblje je htjelo promijeniti izgled okoliša, humanizirati sobe bolesnika i pri tome želja nam je bila da se ugledamo na najbolje skandinavske zemlje. Zidove soba smo obojali u različite boje, sobe imaju više svjetla, a imamo i malu kuhinju za posjetitelje koji mogu skuhati čaj kavu ili što njihovi najdrarži požele. Još nam ostaje osam soba da uredimo”, rekao nam je ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović. Naglasio je da je zdravlje ljudi nedvojbeno povezano s okolišem i prirodom, jer priroda utječe na zdravlje.

Ovu akciju je prepoznao Zbor novinara za okoliš te su se priključili prodajnom izložbom umjetničkih slika i prikupljanjem knjiga za utemeljenje bolničke biblioteke.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni