Dodijeljene nagrade Zlatna bilanca

Dodijeljene nagrade Zlatna bilanca

Nagrada Zlatna bilanca za 2018. godinu u djelatnosti prerađivačka industrija i sveukupni pobjednik, najuspješniji poduzetnik prema financijskom rejtingu je HS Produkt iz Karlovca

Financijska agencija(FINA) u utorak je u zagrebačkom hotelu Westin jedanaestu godinu zaredom najuspješnijim poduzetnicima dodijelila nagrade Zlatna bilanca. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje u pojedinim djelatnostima temeljem pokazatelja među kojima su profitabilnost, likvidnost, zaduženost, aktivnost i ekonomičnost.

Ukupno je dodijeljeno 12 nagrada, od čega 11 Zlatnih bilanci najuspješnijim poduzetnicima te Zlatna bilanca sveukupnom pobjedniku koji uz ispunjavanje ostalih kriterija ima i najvišu ocjenu financijskog rejtinga u 2018 godini.

Predsjednik uprave Fine Dražen Čović je rekao da je konkurencija bila oštra. Od 131.117 poduzetnika koje je predalo godišnje financijsko izvješće u uži izbor za nagradu Zlatna bilanca ušlo je 3930 poduzetnika, od toga je 208 mikro poduzetnika, 2527 malih poduzetnika, 978 srednjih i 1217 velikih.

Govoreći o financijskom poslovanju poduzeća u 2018. godini ekonomski analitičar Velimir Šonje je rekao da se može zaključiti kako je 2018. godina bila dobra godina, obilježena rastom prihoda, zaposlenosti i plaća.

Naglasio je sa su nakon vidnih poboljšanja u makro podacima, ona su sada vidljiva i u financijskom izvještaju za 2018. godinu.

„To je porast ukupnog prihoda, porast broja zaposlenosti od oko 5 % u korporativnom sektoru. To znači da se zaposlenost povećala za 46 tisuća ljudi”, rekao je Šonje i dodao da su taj rast vukla upravo najmanja, mikro poduzeća. Ona su otvorila dvije trećine novih radnih mjesta. Dodao je da je u korporativniom sektoru bio relativno skroman rast investicija od oko 4 % ili manje .

Šonje napominje da još postoji “rezerva” u sektoru srednjih poduzeća za povećanje investicija i ubrzanje gospodarskog rasta. “No da bi se to dogodilo potrebno je ono o čemu stalno pričamo, a to su reforme, smanjenje poreznih i neporeznih opterećenja te veća predvidljivost gospodarskog okvira radi lakšeg poslovnog planiranja“, izjavio je Šonje.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao da je u 2018. godini gospodarstvo raslo za 2,7 %.

„Uspijemo li i ustrajemo li na nacionalnom planu reformi, povučemo li do kraja sljedeće godine svih 10,7 milijardi alociranih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije 2020. godinu završit ćemo gospodarskim rastom od 5 %”, kazao je ministar Horvat.

Spomenuo je da Ministarstvo i Fina rade nekoliko projekata. Značajan je projekt stvaranje zakonodavnog okvira koji će omogućiti da se račun od početka sljedeće godine razmjenjuje kroz postojeću infrastrukturu. „Na mjesečnoj bazi moći ćemo promatrati i otkriti poduzetnike u poteškoćama da nam se ne događaju propusti koji nas u prošloj godini koštali 4, 5 milijardi kuna“ kazao je Horvat.

Čestitajući nagrađenima poručio je da dinamika gospodarskog rasta mora biti jača, brža i u strukturi drugačija. „Na svima nama je da to promijenimo u interakciji realnog poduzetničkog sektora i politike, akademske zajednice, obrazovanja. Siguran sam da je to moguće“, istaknuo je ministar Horvat.

Nagrada Zlatna bilanca za 2018. godinu u djelatnosti prerađivačka industrija i sveukupni pobjednik, najuspješniji poduzetnik prema financijskom rejtingu je HS Produkt iz Karlovca.

U djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo najuspješniji poduzetnik je Bovis d.o.o. (Viškovci), a za rudarstvo i vađenje Radlovac d. d. (Orahovica).

HEP Proizvodnja d.o.o. dobitnik je Zlatne bilance u djelatnosti opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

Spectra-Media d.o.o. iz Zagreba dobitnik je nagrade Zlatna bilanca u djelatnosti opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom, djelatnosti sanacije okoliša.

New Yorker Croatia je najbolji poduzetnik za 2018 godinu u djelatnosti trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala.

Zračna luka Zadar dobitnik je Zlatne bilance u djelatnosti prijevoz i skladištenje, Global Hrana d.o.o. u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, a dobitnik nagrade u području građevinarstva je Poduzeće za ceste Split d.o.o.

U djelatnosti informiranja i komunikacije nagradu je dobio Hewlett Packard Zagreb, a u djelatnosti stručne, znanstvene i tehnološke djelatnosti Booking.com (Zagreb).

Osim dodijele nagrada Zlatna bilanca prikazan je film o 60 godina Fine s obzirom da ove godine obilježava značajnu obljetnicu svog postojanja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni