Dodijeljene nagrade za najveća postignuća u društveno odgovornom poslovanju

Dodijeljene nagrade za najveća postignuća u društveno odgovornom poslovanju

Ove godine nagradu Indeks DOP-a za najveći napredak dobila je tvrtka Galeb d. d. / „Poslujemo na zahtjevnom stranom tržištu automobilske industrije. Stalno smo pod povećalom kupaca i društveno odgovorno poslovanje je obveza, a ne pitanje izbora u našoj industriji”, istaknuo je prvi čovjek AD Plastika zahvalivši se na nagradi

Ivana Vranješ

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održiv razvoj u utorak je u zagrebačkom hotelu Esplanade 11. dodjela nagrada Indeks DOP-a za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju. Svečanost je održana u sklopu dvodnevne, 10. jubilarne konferencije o društveno odgovornom poslovanju.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je čestitao svim dobitnicima nagrade. Naglasio je kako je održiv razvoj cilj svake moderne ekonomije, a taj cilj je nemoguće postići bez društveno odgovornog poslovanja. Spomenuo je kako je na najnovijoj UN-ovoj agendi održivog razvoja Hrvatska zauzela 21. mjesto od 155 zemalja.

Kazao je da održiv razvoj među 17 globalnih ciljeva ima i zaštitu okoliša. „Konferencija o održivom razvoju je najbolji način kako da kroz društveno odgovorno poslovanje pokažemo smjer onima koji nisu svjesni koliko su važni globalni ciljevi za cijeli svijet pa i za Hrvatsku“, poručio je ministar.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić je zadovoljan što se u Zagrebu održava deseta konferencija o društveno odgovornom poslovanju na kojoj sudjeluju eminentni stručnjaci iz Hrvatske i svijeta.

„Čast nam je da se impresivni skup organizira u Zagrebu, što je Zagreb pozicioniran kao središte znanja za održivi razvoj. Desetljeća održavanja konferencije o održivom razvoju zasigurno će pridonijeti pozicioniranju Hrvatske kao promicatelja društveno odgovornog poslovanja. Mnoge su teme konferencije važne jer odgovorno poslovanje, odgovornost prema društvu, poduzeću treba biti krucijalni dio svakog poslovanja. Poslovati s profitom, voditi brigu o zaposlenicima, okolišu i zajednici, to je društveno odgovorno poslovanje koje se mora danas u novijim okolnostima u Europi i svijetu nametnuti kao standard“, istaknuo je Mikulić.

Ove godine nagradu Indeks DOP-a za najveći napredak dobila je tvrtka Galeb d. d. U kategoriji društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava nagradu Indeks DOP-a dobila je Valamar Riviera, u katergoriji javnih poduzeća nagradu je dobilo komunalno poduzeće Eko-Murvica d.o.o., u kategoriji malih poduzeća nagradu je dobio Media Val d.o.o., a u kategoriji srednjih poduzeća HiPP Croatia d.o.o.

U kategoriji društveno odgovorni odnosi sa zajednicom nagradu je dobio je dm-drogerie markt, a na dodjeli se u ime svih zaposlenika zahvalila Ana Fostač Krilčić.

„Izuzetna čast mi je primiti nagradu za odgovoran odnos s zajednicom, zato što je odgovorni odnos za zajednicu osnovni postulat dm-a. Društvena odgovornost je sastavni dio poslovanja dm-a, od samog dolaska u Hrvatsku. U ovoj poslovnoj godini izdvojili smo više od 2 milijuna kuna za podršku rada 330 organizacija, ustanova i pojedinaca. Ono što je važno jest da nastojimo detektirati potrebe zajednice i djelovati tamo gdje je moguće“, rekla je Ana Fostač Krilčić. Dodala je kako je dm prošle godine proveo akciju Zelena milja, gdje se odazvalo 37756 učenika iz 200 osnovnih škola koji su skupili više od 300 tona papira i tako spasili 6000 stabala. Također je prošle godine u predbožićno vrijeme 1300 djelatnika pripremilo više od 300 paketa koji su u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem distribuirani u sve hrvatske županije za najpotrebitije.

Nagradu Indeks DOP-a u kategoriji odgovorna politika i prakse upravljanja okolišem dobio je Heineken Hrvatska d.o.o.

„Zadovoljstvo mi je što već drugu godinu zaredom primam ovu nagradu. Zeleno poslovanje i odgovornost za nas su ključni temelj održivosti i naše strategije koja se zove Stvaramo bolji svijet. Svake godine investiramo kako bismo smanjili negativan utjecaj na okoliš. Ove godine postavili smo više od tisuću solarnih panela na krov naše pivovare u Karlovcu. Posvećeni smo domeni u poboljšanju energetske učinkovitosti te smo modernizirali našu liniju za punjenje u pivovari u Karlovcu. U fazi smo zamjene halogene ravjete led rasvjetom. Na sve te investicije smo vrlo ponosni”, istaknula je Ljudmila Bratko-Gaspić, rukovoditeljica korporativnih komunikacija.

Nagradu Indeks DOP-a u kategoriji odgovorne politike i prakse u radnoj okolini dobio je Ericsson Nikola Tesla d.o.o. Predsjednica Uprave Gordana Kovačević je rekla kako su svi djelatnici ponosni na ovu nagradu i dalje ih motivira. „Upravo iz područja zaštite okoliša radimo čitav niz projekta. Ovi projekti pokazuju kako informacijske komunikacijske – tehnologije imaju značajan utjecaj na okoliš. Poznato je da IT sektor sudjeluje samo 2 posto u emisiji CO2, ali kroz kvalitetne projekte koji sudjeluju u digitalnim transformacijskim procesima možemo smanjiti emisije CO2 za 15 ili 20 %. Takvih projekata imamo puno“, rekla je Kovačević. Dodala je kako Ericsson – Nikola Tesla živi društveno odgovorno poslovanje. „Ono se ne može kupiti donacijama. To je poslovni život ukomponiran u sve faze organizacijskih jedinica“, poručila je Kovačević.

Nagradu Indeks DOP-a u kategoriji velika poduzeća dobio je AD Plastik. Predsjednik uprave Marinko Došen izrazio je zadovoljstvo što su prepoznati napori koji se ulažu u stalni razvoj i napredak društveno odgovornog poslovanja što je dio strategije rasta i razvoja u ovom poduzeću. „Poslujemo na zahtjevnom stranom tržištu automobilske industrije. Stalno smo pod povećalom kupaca i društveno odgovorno poslovanje je obveza, a ne pitanje izbora u našoj industriji”, istaknuo je Došen zahvalivši se na nagradi.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni