Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša

U Novinarskom domu danas je svečanom po 22. put dodijeljena »Velebitska degenija«, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode.

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnik novčane nagrade i plakete Velebitske degenije za 2019. godinu je Robert Kakarigi, autor teksta i fotografija u reportaži »Sudbina nordijskih ledenjaka«, objavljenoj u časopisu National Geographic Hrvatska.

Dobitnica nagrade u kategoriji televizijskih radova je Sanja Čatipović za reportažu „Pomor periski u Jadranu“, objavljenu u emisiji Potraga na RTL Televiziji.

U kategoriji radijskih priloga za emisiju Europa dossier objavljenu na 1. programu Hrvatskog radija, dobitnica nagrade je Ana-Bella Leikauff.

Srđan Vrančić dobitnik je nagrade u kategoriji fotografija-reportaža za fotografiju podmorja u Ekološkoj akciji Think Green 2019 na otoku Visu, koja je objavljena u fotoreportaži u Slobodnoj Dalmaciji i na internetu.

Dobitnici nagrada su istaknuli važnost edukacije i odgoja o okolišu.

Umjesto tradicionalne dodjele na Dan planeta Zemlje 22. travnja, ovogodišnja dodjela nagrada Velebitska degenija održana je, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, na Svjetski dan zaštite okoliša tema kojega je bioraznolikost. Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša Velebitska degenija, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila druga članica HEP grupe – HEP Opskrba. (pr)