Dodijeljene nagrade ULUPUH-a za 2013. godinu

Dodijeljene nagrade ULUPUH-a za 2013. godinu

Nagrada za životno djelo dodijeljena je karikaturistu Oti Reisingeru

Darinko Kosor: Često zaboravljamo vrijednost upravo onoga što nas okružuje gotovo svakodnevno, bilo da je to karikatura, ilustracija, industrijski dizajn, oblikovanje odijevanja, scenografija, kostimografija i slično. Često nismo ni svjesni da gledamo umjetničko djelo. Zato mi je izuzetno drago što Gradska skupština surađuje s ULUPUH-om

U povodu šezdeset i treće godišnjice od osnutka Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora danas su dodijeljene:  Velika nagrada ULUPUH-a za životno djelo, Nagrade za najbolji izložbeni i najbolji izdavački projekt u 2013. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

„Drago mi je da ispred Gradske skupštine Grada Zagreba mogu čestitati svim dobitnicima nagrada, posebno Oti Reisingeru za životno djelo. Često zaboravljamo vrijednost upravo onoga što nas okružuje gotovo svakodnevno, bilo da je to karikatura, ilustracija, industrijski dizajn, oblikovanje odijevanja, scenografija, kostimografija i slično. Često nismo ni svjesni da gledamo umjetničko djelo. Zato mi je izuzetno drago što Gradska skupština Grada Zagreba surađuje s ULUPUH-om, jedinom strukovnom udrugom likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj u odavanju počasti upravo takvim umjetnicima“, rekao je Darinko Kosor.

ULUPUH_2013

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:

Nagrada za životno djelo dodijeli Antonu Otonu Reisingeru;

svima znan kao Oto Reisinger, jedan je od naših najpoznatijih, najpriznatijih i najuvaženijih karikaturista, kojeg nazivaju i „ikona karikature“. Tijekom svoje duge i plodne, više od šest desetljeća duge karijere, stvorio je impozantan opus od oko 70 tisuća radova – najvećim dijelom karikatura i karikaturalnih vinjeta, ali i ilustracija, stripova i crteža. Izvanredan crtač, bavio se u svome stvaralaštvu i ilustracijom, opremom knjiga, oblikovanjem plakata, reklamnim crtežom, pa čak i crtanim filmom, pokazujući svestranost istinskoga likovnjaka koji odlično poznaje metje i tehniku. (…) Uz sudjelovanje na brojnim skupnim izložbama, Reisinger je često izlagao i samostalno, u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Amsterdam, Murska Sobota, Dortmund, London, Ankara…), a u rujnu 2008. priređena mu je u Klovićevim dvorima u Zagrebu velika retrospektivna izložba, koje je autor koncepcije.

Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeli izložbi Boro Kovačević – Umjetnost makete, autorskog tima Bachrach&Krištofić i Penezić&Rogina;

Izložba je bila posveta dugogodišnjem radu prerano preminulog Borislava Kovačevića (Beška, 1946. – Zagreb, 2011.), doajena maketarstva u Hrvatskoj. Prema intenciji autora likovnog postava Penezić& Rogina, izložba nije trebala imati „karakter taksativne retrospektive ili patetičnoga hommagea, već se njome posjetitelju kanilo dočarati vrhunsko umijeće maketarstva u kojemu je Boro Kovačević bio neprikosnoveni eksperimentator i inovator te vrhunski majstor. “ Svojom intencijom da skrene pažnju javnosti na jednu zanemarenu umjetničku disciplinu, da podsjeti na dugogodišnjeg kolegu i suradnika, kao i svojim upečatljivim likovnim postavom, izložba „Boro Kovačević – Umjetnost makete“ zaslužila je nagradu za najbolji izložbeni projekt ULUPUH-a u 2013. godini.

Nagrada za najbolji izdavački projekt dodijeli monografiji Drago Turina – scenograf, autorica Branke Hlevnjak, urednica Ivana Bakal, dizajner Mario Aničić;

Monografija pripada nizu ULUPUH-ovih izdavačkih projekata kojima se nastoji zabilježiti i zaboravu oteti stvaralaštvo na području primijenjenih umjetnosti koje je nepravedno zanemareno u povijesno-umjetničkoj literaturi. Monografija o Dragi Turini, scenografu koji je obilježio hrvatsku kazališnu ali velikim dijelom i filmsku scenografiju 2. polovice 20. i početka 21. stoljeća, predstavlja njegov opus kroz odabrana ostvarenja u skicama, maketama i fotografijama, sačuvanim prije svega marom samog autora.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodijeli Stipanu Kujundžiću;

član ULUPUH-ove Sekcije za kiparstvo, rođen je 1982. godine u Imotskom. Školu primijenjenih umjetnosti pohađa u Splitu, a 2001. upisuje Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer kiparstvo (profesori: Aleksandar Miđor, Nikola Džaja, Kazimir Hraste, Kuzma Kovačić). Diplomirao je 2006. godine u klasi prof. Matka Mijića.

Sudjelovao je na više skupnih izložbi i kiparskim kolonijama. Realizirao je tri skulpture u javnom prostoru ( Vrsar, Brać, Split). Godine 2010. izložbom “Preslojavanje 1” započinje trodijelni kiparski ciklus u okviru istoimenog projekta prof. Maria Beusana. Izlożba je bila postavljena u Zagrebu, G.Stubici-dvorac Oršić, Kastvu i Zadru. Drugi dio “Preslojavanje 2” realizirao je 2013. u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH. U Zadru je imao vrlo zapaženu izložbu male plastike pod nazivom “Bol”.

Izložbom autorskih glazbala u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH predstavio se 2011. godine, a ove, 2013. godine i u Sloveniji – u ljubljanskoj Atelje galeriji. Oblikovana glazbala rezultat su autorovog višegodišnjeg istraživanja istočnjačke narodne glazbene baštine i gudalačkih instrumenata u kojima objedinjuje svoju ljubav prema glazbi i kiparstvu.

Pored dodjele nagrada uručeno je ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge timu koji je radio na uređenju parka Dvorca Jakovlje te na očuvanju i revalorizaciji njegova Međunarodnog parka skulptura – Anastaziji Debelli, Sonji Jurković te Biserki Šavora. Priznanje se također dodijelilo mr. sc. Biserki Juretić, voditeljici Botaničkog vrta Biološkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zbog svesrdne pomoći i suradnje s ULUPUH-ovom Sekcijom za keramiku, porculan i staklo na projektu Dani zelenog Jurja.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove godine proglašeni su: Darko Fritz, Igor Kordej i Slavka Pavić.

Nagrade je uručio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, a godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a uručila je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.  (zg-magazin)

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni