Dodijeljene nagrade ULUPUH-a

Dodijeljene nagrade ULUPUH-a

Ivan Faullend Heferer (r. 1927. u Zagrebu), vrhunski je graditelj i restaurator orgulja i klavira. Kroz više od pola stoljeća umjetničkog djelovanja sagradio je 14 orgulja, među kojima su one najveće sa 29 zvučnih registara u crkvi sv. Frane u Šibeniku, te izvršio preko 65 restauracija i rekonstrukcija zvukovnih spomenika kulture, među njima i najstarije sačuvane orgulje u Hrvatskoj, graditelj J.G.Freundt (?), iz 1649. g., župna crkva sv. Marije u Lepoglavi (restauracija 1972.-77.g)

U Staroj gradskoj vijećnici u petak je u povodu 64. godišnjice osnutka Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti održana je svečanost dodjele ULUPUH-ovih nagrada za 2014. godinu.

Ivan Faullend Heferer, umjetnički graditelj i restaurator orgulja, harmonija i klavira dobitnik je ovogodišnje ULUPUH-ove Velike nagrade za životno djelo.

ULUPUH je dodijelio i nagrade za najbolji izložbeni projekt 49. zagrebačkom salonu, za najbolji izdavački projekt monografiji “Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj” te za najboljeg mladog umjetnika Jeleni Blagović.

ULUPUH je uručio i godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge – Andrei Bassi i Tahiru Mujičiću, inicijatorima i autorima hrvatsko-mađarskog projekta “EU-UPO-Prepoznavanje” koji se ove godine realizirao kao razmjena šest izložbi između Zagreba i Pečuha.

Priznanje je dobio i Filip Tadin za kustoski i organizatorski angažman na izložbi “Reduciranje” kojom je promovirao oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa i ukazao na značaj koji makete imaju kao medij komunikacije između projektanata i javnosti.

Počasnim članom ULUPUH-a ove je godine proglašen Dinko Šokčević, povjesničar umjetnosti, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu i jedan od partnera u projektu EU-UPO-Prepoznavanje.

O dodjeli nagrada odlučio je Umjetnički savjet ULUPUH-a, a odluke Savjeta je potvrdio Upravni odbor. Nagrade su uručili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni