Dodijeljene nagrade pobjednicima kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”

Dodijeljene nagrade pobjednicima kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”

(Predstavnici pobjedničke ekipe iz OŠ Josipa Račića)

Nakon dodjele nagrade održana je 7. simulirana sjednica za učenike srednjih škola, a raspravljalo se o Zakonu u ugostiteljstvu. Sudjelovale su 23 srednje škole iz cijele Hrvatske, 138 učenika je bilo u ulozi zastupnika se 12 učenika u ulozi novinara

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je održana dodjela nagrada učenicima pobjednicima online kviz natjecanja „Koliko poznaješ Hrvatski sabor“.

Na kvizu je ove godine sudjelovalo 318 učenika šestih, sedmih i osmih razreda iz 53 osnovne škole iz cijele Hrvatske. Učenici su morali odgovoriti na 15 pitanja o povijesti Hrvatskog sabora i saborovanja te na 15 pitanja o poznavanju suvremenog Sabora, njegovog ustroja i rada.

Prvo mjesto su osvojili učenici zagrebačke osnovne škole „Josipa Račića“, Frenki Mizdar, Jana Krišto i Marija Belošević, pod mentorstvom nastavnika Franje Gudelja. Na drugo mjesto su se plasirali učenici OŠ Kneževi vinogradi, Leonardo Marodi, Dinja Lukić i Spomenka Vučenović pod mentorstvom nastavnika Vedrana Hozjana, dok je su na trećem mjestu završili učenici OŠ Draganići, Leon Paladinić- Pažilinec, Lorena Barković i Filip Havaš pod mentorstvom nastavnice Sanje Mileusnić.

Za postignute rezultate učenicima su uručene pohvalnice i knjige, a njihove škole su dobile i glavnu nagradu, računalo.

Nagrađenim učenicima je čestitala predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković.

„Aktivno i odgovorno građanstvo u 21. stoljeću podrazumijeva znanje i razumijevanje temeljnih pojmova i načela ustroja demokratske vlasti, odnosa građana i institucija vlasti, poznavanja i zaštite građanskih i političkih prava i sloboda. Znanje i razumijevanje ovih procesa društvo čini pluralističkim, aktivnim, inkluzivnim i otvorenim, a njegove građane i građanke odgovornim i punopravnim članovima zajednice, sposobnim da donose informirane i promišljene odluke o pitanjima od važnosti za budućnost društva u kojem žive i djeluju“, istaknula je saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Dodala je kako budućnost treba mudrost starijih te znanje, energiju i strast mladih te je zahvalila svima koji su sudjelovali u kvizu.

Učenica sedmog razreda Jana Krišto rekla je kako joj je iznimno drago što je tim njezine škole osvojio prvo mjesto na kvizu. „Osobno sam proširila svoje znanje o Hrvatskom saboru, naučila neke nove pojmove“, rekla je za ZG-magazin Jana. Članica njezinog tima, učenica osmog razreda Marija Belošević istaknula je kako je naučila o funkcioniranju Sabora te je uvjerena da će joj stečena znanja dobro doći.

„Ova nagrada je veliki uspjeh za našu školu. Prvi put se natječem, puno sam naučio o povijesti radu Sabora, a prije nisanizi znao što je Sabor”, rekao je Frenki Mizdrak, učenik šestog razreda OŠ Josipa Račića.

Ravnatelj te škole, Tomislav Horvat je istaknuo da škola postiže odlične rezultate na mnogim natjecanjima.

„Hrvatski sabor je posebna ustanova i poseban je osajećaj za učenike koji su osvojili prvo mjesto kvizu. Moja uloga je u tome mala, a najveća je njihova uloga i uloga njihovih mentora. Oni su učinili sve, a ja sam sretan što smo ovdje“, rekao je ravnatelj Horvat.

Učenica OŠ Draganići, Lorena Barković je istaknula da su učenici uživali u natjecanju te su zadovoljni rezultatima koje su postigli svojim radom i trudom.

Predstavnici OŠ Draganići

„Treće mjesto nam puno znači, prošle godine smo bili prvi. Osobno sudjelujem u svim natjecanjima pojedinačno i ekipno i veseli me uspjeh. Ponosan sam na sebe svoju ekipu i mentora. U svije godine sudjelovanja na kvizu sam puno naučio o Saboru i ne mislim stati”, rekao je Filip Havaš, učenik OŠ Draganići.

Na uspjeh svojih učenika koji su osvojili treće mjesto ponosna je ravnateljica škole Marica Juričić.

“Svaki uspjeh učenika me veseli. Ono što postižu na kvizu već je tradicija, jer četrvrti puta već sudjeluju na natjecanju i prva dva puta su bili visoko plasirani, a prošle godine su osvojili i prvo mjesto“, rekla je za ZG-magazin ravnateljica.

Nakon dodjele nagrade održana je 7. simulirana sjednica za učenike srednjih škola, a raspravljalo se o Zakonu u ugostiteljstvu. Sudjelovale su 23 srednje škole iz cijele Hrvatske, 138 učenika je bilo u ulozi zastupnika se 12 učenika u ulozi novinara. Sjednica je prošla u tolerantnoj atmosferi i konstruktivnoj raspravi te se čulo nekoliko zanimljivih prijedloga vezano za izmjenu tog zakona.

Ivana Vranješ