Dodijeljene nagrade najboljim floristima

Dodijeljene nagrade najboljim floristima

(Suzana Lonjak, ukupna pobjednica Hrvatskog kupa florista)

Nagradu za najljepši kućni vrt površine od 100 do 500 “kvadrata” dobio je Anto Bratić iz Svete Nedelje: „Veliko je zadovoljstvo i čast imati najljepši vrt u cijeloj Zagrebačkoj županiji. Već 10 godina imamo vrt, imamo više od 300 vrsta raznih biljaka. Zanimljivo je da imamo i banane koje ne uspijevaju u ovom podneblju, ali zimi ih zaštitimo pa su ukras vrta“

Ivana Vranješ

U gradskoj palači Dverce u petak je održan svečan prijem za sudionike 53. Međunarodne vrtne izložbe Floraart koja je najveći hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe.

Tom prigodom je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uručio nagrade najuspješnijim i najkreativnijim izlagačima u nekoliko kategorija.

Uručene su i nagrade za najljepši mali, srednji i veliki kućni vrt Zagreba i Zagrebačke županije.

„Floraart je najljepša vrtna izložba u ovom dijelu Europe, manifestacija ljubavi i ljepote“, istaknuo je gradonačelnik, čestitajući nagrađenima.

Suradnja studenata FER-a i Šumarskog fakulteta

Među nagrađenima je i udruga studenata urbanog šumarstva Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nagrada je osvojena u kategoriji “slojevitost ideje”.

„Grow Wow je sustav koji omogućuje biljkama opskrbu vodom kad nismo kod kuće. Putem senzora uređaj mjeri vlažnost i ostale parametre. Druga naša ideja je bila da otpad maštovito iskoristimo pa smo od nekoliko paleta i užeta napravili zanimljive instalacije kojima se može urediti vrt. Ponosni smo na našu nagradu, jer smo s malo resursa i vlastitom snalažljivošću uspjeli napraviti nešto jednostavno i kreativno, što kod kuće može svatko napraviti“, rekao je Tonko Megyery, student treće godine urbanog šumarstva. Dodao je kako je riječ o zajedničkom radu studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Šumarskog fakulteta.

S dodjele nagrada u palači Dverce

 „Studenti elektrotehnike su nam pomogli oko sustava s tehničkog aspekta, dok smo mi smislili dizajn”, istaknuo je student Tonko. Njegov kolega s fakulteta Ante Peović je zahvalio i Zrinjevcu na pomoći oko nabave sadnica i zemlje.

„Na koji se način izraziti je jedna stvar, a kako će zamišljeno ispasti je druga stvar. Ali bitno je pokušati i izbaciti pozitivnu energiju“, rekao je student Ante.

Tvrtka Floreo iz Osijeka je dobila nagradu za proizvodnu inovacju Rolln Grow. „To je potpuno inovativan proizvod koji omogućava na jednostavan način podizanje travnjaka primjerice na sportskim terenima. Nagrada nam puno znači, jer nam je trebalo dosta vremena. Cijeli Floreov tim je radio na razvoju ovakve ideje i nagrada nam znači kao poticaj ubuduće, ali i za nove pobjede“, rekla je Ljiljana Isajlović iz tvrtke Floreo.

Najljepši kućni vrt je u Svetoj Nedelji

Nagradu za najljepši kućni vrt površine od 100 do 500 “kvadrata” dobio je Anto Bratić iz Svete Nedelje.

„Veliko je zadovoljstvo i čast imati najljepši vrt u cijeloj Zagrebačkoj županiji. Već deset godina imamo vrt, a teško je reći što sve u njemu ne uzgajamo. Imamo više od 300 vrsta raznih biljaka. Ono što je zanimljivo u našem vrtu je da imamo i banane koje ne uspijevaju u ovom podneblju, ali zimi ih zaštitimo pa su ukras vrta. Od cvijeća imamo trajnice, raznog sezonskog cvijeća“, istaknuo je Bratić.

Udruženje obrtnika grada Zagreba dobilo je nagradu Turističke zajednice grada Zagreba za cvjetnu instalaciju „Izvan okvira“.

„Svaka nagrada puno znači, vidi se naš trud, svaka nagrada je nekakav napredak. Mi smo našom cvjetnom pričom htjeli pokazati da se ljudi ne trebaju bojati izaći iz svojih okvira, svi su skloni živjeti u okvirima, a ima puno toga i izvan njih”, rekla je Rafaela Petrinić, predsjednica sekcije cvjećara Udruženja obrtnika grada Zagreba.