Dodijeljene godišnje nagrade HDLU-a

Dodijeljene godišnje nagrade HDLU-a

(Slijeva: Tonko Maroević, Dalila Majkus, Vitar Drinković, Stjepan Gračan, Ivana Andabaka, Lav Paripović, Ivona Jurić, Josip Zanki, Tomislav Buntak)


U Staroj gradskoj vijećnici u srijedu je održana svečana dodjela godišnjih nagrada i priznanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU-a) za postignuća u 2016. godini. Već tradicionalno, pokrovitelj događanja bila je Gradska skupština Grada Zagreba.

Lauerati u 2016. godini su akademski kipar Stjepan Gračan za životno djelo, posthumnu nagradu za najbolju izložbu dobio je akademski kipar Slavomir Drinković, dok je nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodijeljena magistru slikarstva Lavu Paripoviću. Odbor za dodjelu likovnih nagrada HDLU-a, koji je djelovao u sastavu Peruško Bogdanić, Ivona Jurić, Božica Dea Matasić, Robert Šimrak i Zlatan Vrkljan, posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti iskazao je prema akademiku Tonku Maroeviću, dok je posebno priznanje za izložbu dodijeljeno akademskom slikaru – grafičaru Siniši Majkusu za izložbu Megamix u Kući za ljude i umjetnost Lauba.

Nagrade su svečano uručili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba g. Andrija Mikulić te predsjednik HDLU-a Josip Zanki, dok je u ime Odbora za dodjelu likovnih nagrada obrazloženja pročitala Ivona Jurić.

»Kraj ove godine i samu nagradu HDLU-a dočekali smo s velikim gubitkom za hrvatsko kiparstvo. Stoga ćete mi dopustiti da posebno pozdravim obitelj preminulog dobitnika nagrade za najbolju izložbu, akademskog kipara Slavomira Drinkovića. Uvijek naglašavam da je jedino relevantno što iza čovjeka ostaje, njegovi rezultati i doprinos društvu te da jedino po toj osnovi možemo nekoga vrednovati. Slavomir Drinković ostavio je iza sebe svoja djela koja će uvijek nositi njegov potpis. Od Spomen obilježja masovnih grobnica Domovinskog rata na Ovčari do Nadgrobnog spomenika obitelji Tuđman. Velika je to ostavština njegovih ruku. Stoga vas molim da današnju, posthumno dodijeljenu nagradu, primite s posebnim izrazima emocija i poštovanja«, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.

Dodao je kako se dodjeljuje pet različitih nagrada za petoro sebi svojstvenih umjetnika kojima je, bez obzira na raznovrsnost djela, pristup u stvaranju i pogledu na umjetnost, zajednički nazivnik vrhunska izvedba i ugled koji donose likovnoj umjetnosti i Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni