Dodijeljene državne nagrade za znanost

Dodijeljene državne nagrade za znanost

(Foto: © Hrvatski sabor)

“Godine sam provela u bavljenju popularizacije znanosti, a često taj napor nije dovoljno nagrađen. Ne govorim o novcu koji nije bitan, ali se čovjeku neki put čini da ne dobiva dovoljno priznanja, lijepih riječi za svoj rad, a sada je ipak netko vidio da sve to nešto znači”, rekla je prof. dr. Tena Perešin

Ivana Vranješ

U Hrvatskom saboru u srijedu su dodijeljene državne nagrade za znanost za 2017 godinu. Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za znanost, Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te Godišnja nagrada za znanstvene novake. Istaknutim znanstvenicima nagrade su uručili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Riječ je o nagradama koje se dodjeljuju za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada.

Čestitajući nagrađenima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je izrazio zadovoljstvo što Hrvatski sabor već 23. godinu dodjeljuje Državnu nagradu za znanost, a ove su godine na prijedlog Odbora za dodjelu državne nagrade vrednovana 33 znanstvenika. Jandroković je naglasio kako je ova nagrada potvrda da je prepoznat znanstveni rad i djelovanje, ali i doprinos nagrađenih znanstvenika u unaprjeđenju statusa njihove znanstvene discipline. To je, dodao je, ujedno i potvrda širenju spoznaja o hrvatskoj znanosti u Hrvatskoj i svijetu i međunarodnoj stručnoj javnosti.

„Ovu nagradu zaslužujete kvalitetom svog profesionalnog djelovanja, pridonosite razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i razvoju cijelog hrvatskog društva“, istaknuo je Jandroković. Dodao je kako je znanost prisutna svugdje oko nas te je nezaobilazan čimbenik u razvoju suvremene države i njenom društvenom i gospodarskom napretku i blagostanju.

Predsjednik Sabora je istaknuo kako je Hrvatska uvijek bila zemlja istaknutih znanstvenika i izumitelja na raznim područjima, a ona je to i danas. Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatski sabor prije nešto više od tjedan dana usvojio proračun za slijedeću godinu sa značajno povećanim izdvajanjima za znanost i obrazovanje za koje u 2019. godini namijenjeno 506 milijuna kuna, odnosno 3,7 posto više nego u 2018.

Posebno je naglasio važnost popularizacije znanosti. „Obveza je svih nas širiti znanstvenu kulturu, podizati razinu opće znanstvene pismenosti i važnost znanosti približiti što više široj javnosti“, istaknuo je. Smatra da je važno što više znanost približiti mladim ljudima kako bi se u svom obrazovnom procesu posvetili istraživanju i znanosti, jer znanstveni pristup i način razmišljanja može pomoći u rješavanju mnogih problema u društvu.

Laureatima je čestitke uputila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a uime dobitnika državnih nagrada za znanost za 2017. godinu zahvalila je dr. sc. Vera Garaj- Vrhovac.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je prof. dr. sc. Janku Heraku, prof. dr. sc. Heleni Jasni Mencer, dr. sc. Veri Garaj-Vrhovac, dr. sc. Josipu Kovačeviću, prof. dr. sc. Vjeranu Katunariću te prof. dr. sc. Emiliju Marinu.

Dobitnici nagrada

Godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su: doc. dr. sc. Dominik Cinčić , prof. dr. sc. Igor Pažanin, prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, prof. dr. sc. Bojan Baletić, prof. dr. sc. Igor Kuzle, prof. dr. sc. Bruno Zelić, prof. dr. sc. Marko Samardžija, prof. dr. sc. Relja Beck, prof. dr. sc. Zvonko Antunović, prof. dr. sc. Blaženka Kos, doc. dr. sc. Maja Molnar, prof. dr. sc. Davor Boban i prof. dr. sc. Tihomir Cipek, doc. dr. sc. Asmir Gračanin, prof. dr. sc. Krešimir Petković, dr. sc. Filip Grgić, dr. sc. Ivica Lučić.

Godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti dodijeljne su doc. dr. sc. Svenu Maričiću, prof. dr. sc. Teni Perišin, prof. dr. sc. Milici Lukić i dr. sc. Veri Blažević Krezić, dok su laureati godišnjih nagrada za znanstvene novake dr. sc. Davor Dragičević, dr. sc. Ivo Marinić-Kragić, dr. sc. Ilija Brizić, doc. dr. sc. Igor Bogunović, dr. sc. Dario Novak i doc. dr. sc. Marko Jurjako.

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Tena Perešin je rekla kako je godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti očito dokaz da je puno napravila.

„Gotovo cijeli svoj život sam bila novinarka, počela sam predavati na fakultetu i baviti se znanošću. Osnovali smo i TV Student te je ova nagrada i priznanje toj televiziji koja opstaje već šest godina. Godine sam provela u bavljenju popularizacije znanosti, da se govori o znanosti te studentskoj i akademskoj zajednici ljudima na razumljiv način“, rekla je za ZG-magazin Perišin. Spomenula je da je nagrada kruna za sav uložen napor te je sretna zbog toga.

„Često taj napor nije dovoljno nagrađen. Ne govorim o novcu koji nije bitan, ali se čovjeku neki put čini da ne dobiva dovoljno priznanja, lijepih riječi za svoj rad, a sada je ipak netko vidio da sve to nešto znači”, dodala je Perišin.

Prof. dr. Helena Jasna Mencer: Ovo je vrh moje karijere

Prof. dr. Helena Jasna Mencer radila je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. „Ovo je vrh moje karijere, a ova nagrada puno znači mojoj obitelji koja je zaslužna za sve što sam postigla. Mislim da sam nagradu dobila za moja dva profesionalna života, za znanost na fakultetu i kao rektor Sveučilišta u Zagrebu. Još uvijek pratim što se događa u svijetu, u području tehničke znanosti gdje sam radila, a pratim što se se događa u Hrvatskoj, na Sveučilištu i u Ministarstvu s obzirom na znanost – pratim projekte i recezent sam za mnoge projekte. Mislim da Hrvatska malo kaska za svijetom u znanosti zbog uvjeta u kojima živimo, ali imamo pojedince koji su mnogo doprinijeli svjetskoj znanosti“, istaknula je Mencer.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni