Dodijeljena bespovratna EU sredstva za zdravstvene projekte

Dodijeljena bespovratna EU sredstva za zdravstvene projekte

Prof. dr. Alemka Markotić je istaknula kako se ne smije posustati u izazovnim vremenima nego treba naći snage i razvijati nove projekte

Ivana Vranješ

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u petak je dodijelilo ugovore o bespovratnim sredstvima Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Ministarstvu zdravstva. Ugovor pod nazivom „Ulaganje u učinkovitost i pristupačnost dnevne bolnice Klinike za infektivne bolesti“ vrijedan je 50 milijuna kuna, a bespovratna sredstva fondova Europske unije iznose 49,6 milijuna kuna.

Ugovor pod nazivom „Nova proširena grupa 1-Opremanje dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija u skladu s potpisom u Prilogu 10”, čiji je korisnik Ministarstvo zdravstva vrijedan 23,7 milijuna kuna, a projekt će u cijelosti biti financiran EU sredstvima.

Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric ugovore su uručili ravnateljici Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, prof. dr. Alemki Markotić i državnom tajniku u Ministarstvu zdravstva Tomislavu Dulibiću.

„Ovo je već 30. ugovor iz poziv Dnevne bolnice Dio projekata smo već realizirali. Otvorili smo 10 dnevnih bolnica. S ministricom regionalnog razvoja i EU fondova potpisan je i ugovor za projekt COVID-19 vezano za nabavu opreme”, rekao je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Prof. dr. Alemka Markotić je istaknula kako se ne smije posustati u izazovnim vremenima nego treba naći snage i razvijati nove projekte.

„Nadam se da je ovo prvi u nizu od projekata koji dogovaramo s Ministarstvo zdravstva i Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, ali i Središnjom agencijom i Vladom RH. Ovaj projekt će nam pomoći da osiguramo i adaptiramo dio infrastrukture, a gotovo polovica projekta odnosi se na kupovinu vrijedne dijagnostičke opreme koja će pomoći Klinici da bude što bolja”, istaknula je ravnateljica Markotić.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak izrazila je uvjerenje da će ovi ugovori pomoći prvenstvo Klinici za infektivne bolesti da jačanjem kapaciteta i opremom odgovori na sadašnje i buduće izazove. Naglasila je da će i Ministarstvo zdravstva nabaviti linearni akcelerator za KBC-a Zagreb.

“Izazovna vremena i COVID-19 pandemija zasigurno su nas osvijestili o nužnosti ulaganja i posvećivanja veće pozornosti jačanja zdravstvenog sustava u Hrvatskoj i Europskoj uniji”, istaknula je ministrica Tramišak. Spomenula je da je prošli tjedan potpisan ugovor vrijedan 369 milijuna kuna za nabavu zaštitne medicinske opreme i druge opreme u borbi protiv pandemije, a realizacija projekta je u tijeku.

 ”Iz Fonda za solidarnost Europske unije zatražili smo dodatno 39 milijuna eura kako bi u narednom razdoblju bili osigurani u slučaju potrebe za nabavu opreme. Odobravanje sredstava očekujemo slijedeći mjesec, a prošli mjesec je prvih 8 milijuna eura već uplaćeno u državni proračun”, istaknula je ministrica Tramišak.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni