Dodijeljen Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Dodijeljen Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Nacionalna nagrada dodijeljena je najboljim programima i projektima u ruralnom turizmu

Svečanom dodjelom nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, u jedinstvenom ambijentu Oris – Kuće arhitekture u središtu Zagreba, u utorak je završena akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Pred predsjednikom ocjenjivačke komisije Eduardom Kušenom te njezinim članovima Stjepanom Cukorom, Dubravkom Davidović, Duškom Gregurek, Dijanom Katicom, Lidijom Mišćin i Spomenkom Saragom, nije bio nimalo lagan zadatak. Nakon nekoliko mjeseci obilaska svih prijavljenih na natječaj početkom mjeseca i ocjenjivanja po jasno razrađenim kriterijima donijeli su konačnu odluku s tijesnom bodovnom razlikom.

Najboljima su danas uručene Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u šest kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija i Vinski turizam.

»Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Ideja vodilja u realizaciji ovogodišnjeg projekta je zaštita i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske. U tom smislu proizvodi i usluge ruralnog turizma predstavljaju turističku ponudu koja će zasigurno obogatiti hrvatsko turističko tržište te razvijati regionalne turističke destinacije. U projekt su uključeni poduzetnici, obrtnici, OPG-i, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske kao i jedinice područne i lokalne samouprave«, ističe mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Kluba članova »Selo«, inicijatora i organizatora projekta.

Na ovogodišnji Natječaj za Suncokret ruralnog turizma Hrvatske stiglo je ukupno 120 prijava. Također, osam prijava za ruralni turizam je stiglo na Natječaj Hrvatske gospodarske komore Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku u kategorijama Obiteljski smještaj i Okusi Hrvatsku. Budući da se radi o ruralnom turizmu, Klub članova »Selo« preuzeo je navedene prijave te ih obradio i ocijenio kao i sve ostale prijavljene.

Za odličnu atmosferu u službenom dijelu programa pobrinuli su se Kraljevi ulice i atraktivna Sandra Bagarić u ulozi voditeljice, a zabava se nastavila uz bogatu eno-gastro ponudu nagrađenih i zvukove tamburice.

Popis dobitnika nagrada može se preuzeti na ovoj poveznici (.doc).

(zg-magazin)