Dodatno zapošljavanje ili prekid rada dječjih vrtića

Dodatno zapošljavanje ili prekid rada dječjih vrtića

Sindikat upozorio na neodrživu situaciju zbog provođenja epidemioloških mjera

Ode li netko od kolega na bolovanja, radi dan odgajateljice traje 10 ili 12 sati, od dolaska prvog djeteta u vrtić, obično u 6 h ujutro pa do 18 h ili duže, upozorili su u SOMK-u

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) je danas u Radničkom domu upozorio da upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u praksi ne funkcioniraju u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Stoga je, napominju, i rad djelatnika u tim ustanova postao “težak i neizdrživ”.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić je istaknula da su mjere postavljene na način da zaposlenici u sustavu, posebno odgajateljice i spremačice rade do granica fizičke i psihičke iscrpljenosti. Pojasnila je kako je mjerama propisano da nema zajedničkih dežurstava, spajanja i miješanja vrtićkih grupa.

To znači da radi dan odgajateljice, ako netko ode na bolovanje, traje 10 ili 12 sati, odnosno dolaskom prvog djeteta u vrtić, obično u šest sati ujutro pa do 18 sati ili duže. Djelatnici tako rade po nekoliko dana u predškolskim ustanovama”, dodala je Žilić. Kao problem je spomenula i odsustva spremačica u grupi te često odgajatelji uz svoj posao moraju preuzeti i njihov.

„Sindikati predškolskog odgoja nisu bili uključeni u radnu skupinu za izradu epidemioloških mjera, a da jesu ne bi sada došlo do kritične situacije. Socijalni dijalog sa resornim ministarstvom ne postoji te apeliram na ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da shvati da dijalog mora postojati. Ne mogu kao predsjednica Sindikata dopustiti daljnje ignoriranje i marginaliziranje djelatnika predškolskog odgoja te izrabljivanje, iscrpljivanje djelatnika”, istaknula je Žilić. Zahtjeva hitno rješenje problema, a ne dođe li do toga najavila je da će pozvati djelatnike u svim dječjim vrtićima da prekinu rad.

„Ulazimo u sezonu gripa, prehlada i bolovanja će biti učestala, a djelatnici u dječjim vrtićima ne mogu raditi do iznemoglosti. Socijalni dijalog nije funkcionirao niti s ministricom Divjak. Prije mjesec dana obratili smo se ministru Fuchsu da nas primi, ali nismo dobili odgovor. U ponedjeljak ćemo ići pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja, jer kad ministar ne želi primiti predstavnike sindikata i čuti probleme, dolazimo pred prozor Miinstarstva i vjerujemo da će nas ministar tako ozbiljnije primijetiti“, zaključila je Žilić.

Podršku je dao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel. Pozvao je osnivače predškolskih ustanova da dodatno zaposle odgajateljice i spremačice kako bi se epidemiološke mjere mogle provesti na propisan način i uz najveću moguću sigurnost za zdravlje djece i zaposlenika.

 Martina Skoko, jedna od odgajateljica u zagrebačkom dječjem vrtiću, ukazala je na problem primjerom iz svoje odgojno-obrazovne ustanove. “U pola sata samo jedna kolegica mora podijeliti ručak i nahraniti 19-ero djece . Zanima me kako je to moguće? Srećom, kolegica iz suprotne smjene dolazi ranije i ostaje duže da bi se odgojni proces proveo bez problema”, ispričala je Skoko. Naglasila je da je takvo stanje u vrtićima posljedica dugogodišnjeg nepoštivanja državnog pedagoškog standarda, a to je onda i osnovni problem za nepoštivanje epidemioloških mjera.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni