Dodatak na plaće za djelatnike koji skrbe o oboljelima od koronavirusa

Dodatak na plaće za djelatnike koji skrbe o oboljelima od koronavirusa

(Foto: Vlada RH)

Vlada je na sjednici u ponedjeljak usvojila odluke o posebnim nagradama za rad s oboljelima od koronavirusa u iznosu od 10 % osnovne plaće.

Ove odluke se odnose na radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, pripadnike Oružanih snaga RH te službenike kaznenih tijela koji pružaju zdravstvenu zaštitu osobama lišenih slobode.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je zbog COVID-19 epidemije cjelokupni zdravstveni sustav prisiljen organizirati svoj rad kako bi se osigurali potrebni uvjeti i omogućila odgovarajuća zdravstvena skrb oboljelih od bolesti COVID-19.

„Pravo na posebnu nagradu u sustavu zdravstva ostvaruje radnik za vrijeme koje sukladno rasporedu poslodavca, odnosno ravnatelju doma zdravlja obavlja poslove u ustrojstvenim jedinicama, odnosno djelatnostima koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19”, rekao je ministar Beroš.

Ovom odlukom se također predlaže da radnik koji je privremeno raspoređen na obavljanje poslova vezanih uz pružanje zdravstvene skrbi oboljelima ima pravo umjesto plaće uvećane za posebnu nagradu za to razdoblje ostvariti plaću u visini njegove prosječne plaće za tri mjeseca prije privremenog rasporeda.

„Primjena isplate sukladno odluci započinje s plaćom za studeni što znači da će svim radnicima koji ostvaruju pravo na isplatu razlika plaće biti isplaćena s plaćom za prosinac”, pojasnio je ministar.

Pripadnici Oružanih snaga RH koji će dobiti posebnu nagradu za pomoć oboljelima od koronavirusa su medicinski timovi koji su angažirani u potpori KBC-u Sestre milosrdnice u radu stacionara Arena Zagreb, a koji predstavlja pomoć zdravstvenom sustavu u vrijeme koronavirusa za Zagreb i Zagrebačku županiju.

Ministar obrane Mario Banožić je rekao da Hrvatska vojska provodi i hitan zračni medicinski prijevoz oboljelih od koronavirusa kojima je život ugrožen, a dosad su pripadnici vojske postavili šatore za potrebe trijažnih postupaka, smještaja bolesnika i druge svrhe. Također su ustupili i 480 bolničkih kreveta.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni