Dobrovoljnim darivateljima krvi uručene zahvalnice

Dobrovoljnim darivateljima krvi uručene zahvalnice

(Foto: GDCK)

Povodom Nacionalnog dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada svake godine Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo je svečanost u Staroj gradskoj vijećnici. Svečanost je organizirana u čast 70 darivatelja krvi koji su ove godine darovali krv 35, 50, 55, 75 i 110 puta.

Jubilarnim darivateljima krvi u znak poštovanja i zahvalnosti uručene su zahvalnice, medalje te pokloni koje su izradili korisnici Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Odjela za socijalnu skrb Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Zahvalnice su im, između ostalih, uručili zamjenik i izaslanik gradonačelnika Luka Korlaet, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović te predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Hrvoje Pezo.

Svečanost su uveličali volonteri i darivatelji krvi Crvenog križa Zagreb te uglednici iz političkog i javnog života grada Zagreba.

Predsjednik GDCK Zagreb Hrvoje Pezo istaknuo je kako su dobrovoljni darivatelji krvi svijetla točka u današnjem društvu kojem je zbog okruženja i užurbanog ritma života sve veći fokus na negativnom.

Širenje ideje humanosti

„Važno je raditi na povezivanju s ljudima poput vas koji šire ideju humanosti, primjer da ste zadovoljni sami sa sobom i da to želite prenijeti na druge. I zato ovo ne bih nazvao samo dobrovoljnim darivanjem krvi, već stvaranjem ideje u bolje sutra našeg grada“, zaključio je.

„Vi stavljate dio sebe, dio svog tijela na raspolaganje da se spase drugi životi. Svojim nesebičnim činom pokazujete nam kako i što treba činiti. Vi dajete našem gradu ono što bi svi mi trebali dati. Primjer ste ljudi kakve trebamo i želimo u našem gradu“, poručio je Joško Klisović.

„U ovoj vijećnici raspravlja se većinom o teškim temama. Vi ste danas ovdje kristalna točka vedrine. Ovakva duga tradicija u Gradu Zagrebu traje i ide dalje zahvaljujući ljudima poput vas“, istaknuo je Luka Korlaet.

Prošlo je 69 godina od prve akcije darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa grada Zagreba. Toga dana, 2. studenog 1953. godine, radnici tvornice Franck stali su u red i pružili svoju ruku kako bi po prvi puta darivali krv. Njihov primjer humanosti slijedili su radnici Plive, nakon čega su se akcije darivanja krvi nastavile u drugim kolektivima i traju sve do danas. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni