Dobrović: Rješenja za gospodarenje otpadom ne treba tražiti po svijetu, dovoljno je otići do Koprivnice

Dobrović: Rješenja za gospodarenje otpadom ne treba tražiti po svijetu, dovoljno je otići do Koprivnice

(Slijeva: Igor Peternel i Slaven Dobrović)

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i Slaven Dobrović, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u zagrebačkoj Skupštini u ponedjeljak su na odlagalištu otpada ”Jakuševec” održali su konferenciju za medije.

Dan uoči održavanja sjednice Gradske skupštine Peternel je podsjetio kako ‘zelena opcija’ koja je dobila povjerenje da vodi Grad Zagreb to uopće ne čini. Pozvao se na snimke udruge koja se bavi zaštitom okoliša, a na kojima se jasno vidi kako se otpad, koji se odvojeno prikuplja i koji bi trebao biti saniran, odlaže upravo na ovaj deponij.

»Zagreb je sve više i više zatrpan smećem s apsolutno nikakvom tendencijom ili naznakama da bi se situacija mogla poboljšati«, poručio je Peternel koji sumnja da će se najesen išta promijeniti.

Slaven Dobrović je poručio kako je Jakuševac snažno simboličko mjesto te da je tema otpada u Zagrebu potpuno nevezana za ideologiju.

»Nakon 13 mjeseci nove administracije u Zagrebu možemo donijeti zaključak kako je nova vlast nesposobna za rješavanje problema od zajedničkog interesa. Ako u godinu dana ne napravite nikakav pomak, onda to vjerojatno nećete niti učiniti. Po informacijama građana koji žive u blizini, situacija je gora nego lani. To je jedan porazni zaključak. Ne govorim to sa zluradošću, nego se naprosto radi o konstataciji koja nam nažalost pokazuje da ništa dobrog ne možemo očekivati«, kazao je Dobrović.

Odvajanje otpada bez potrebne infrastrukture

Prema Dobroviću, odvojeno prikupljati biorazgradivi otpad bez osiguranja infrastrukture, ne rješavati probleme i ne surađivati s građanima je porazno, posebice za nekoga tko je, tvrdi Dobrović, držao predavanja o održivom razvoju.

Ponovno je aktualnoj gradskoj vlasti ponudio rješenja u vidu sustava ekološke infrastrukture, sortirnice, kompostane i ostalih sadržaja o kojima nova administracija, unatoč ‘ekspertizi’ ne vodi računa te ih je uputio do Koprivnice u novotvoreno postrojenje koje generira kompost bez loše interakcije s okolišem.

»Pozivaju se na svakojaka iskustva po svijetu, a na koncu samo treba otići samo do Koprivnice gdje je u kratkom roku i za male novce proizvedeno postrojenje koje generira kompost bez loše interakcije s okolišem. To je kružna ekonomija i to treba staviti u praksu«, poručio je Dobrović.

Smatra kako je ovo natpolitička tema jer je svaki uspjeh na ovom polju u interesu svih građana.

»Svejedno je hoće li kante biti žute, zelene ili plave boje kad se nema kamo ići s onim što će se odvojeno prikupljati. Nema sortirnice, nema kompostiranja«, zaključio je Dobrović. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni