Dobitnici Volonterskog Oskara za 2017. su Fran Markulin, Mija Rakarić i Marina Mesek

Dobitnici Volonterskog Oskara za 2017. su Fran Markulin, Mija Rakarić i Marina Mesek

Pročelnicom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić, rekla je da su Grad Zagreb i ona osobno ponosni na sve sugrađane koji volontiraju i pružaju toplu riječ, stisak ruke i zagrljaj onima kojima je to najpotrebnije

U Gradskoj skupštini u utorak su dodijeljeni Volonterski Oskari za najbolje volontere u ovoj godini. U uži izbor ušli su troje finalista – Fran Markulin, Mija Rakarić i Marina Mesek. Svi su oni dobili statutu Volonterski Oskar, dok je ove godine nagrada za životno djelo pripala Marijanu Miliću, osnivaču Hrvatskog glazbenog društva »Čarobna frula«.

Kao što to biva, prije same dodjele novinarima su se obratili nagrađeni oskarovci. Fran Markulin, koji je inače učenik Tehničke škole Ruđer Bošković, ali i volonter u školskom klubu tu udruzi Krijesnica. Izjavio je kako volontira već dvije godine, kroz razne akcije. Kaže da je njegovo zalaganje prepoznala razrednica koja ga je za njegov trud odlučila prijaviti za nagradu. Ovaj učenik iz Ruđera koji broji petnaestak volontera mladima je poručio da volontiranje i nesebično pomaganje drugima može svakoga izgraditi kao osobu, ali i produbiti njegovo znanje o funkcioniranju društva.

Mia Rakarić volonterka je u Ženskoj sobi i u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaje. Pojasnila je kako se Ženska soba bavi pravima i žrtvama seksualnih nasilja, gdje im pružaju psihološku, liječničku i pravnu pomoć. Ona je ondje od travnja 2016 godine. Pohvalila se kako je osobno provela dvije edukacije u srednjim školama, ali i da sudjeluje na javnim akcijama i piše vijesti za portal Sigurno mjesto. Novinare je zanimalo zašto bi trebalo biti nužno da Hrvatska potpiše Istanbulsku konvenciju. Mia odgovara da je to neophodno zbog toga što bi to »uvelike olakšalo i poguralo žrtve da prijavljuju nasilnike, što je danas vrlo rijetko«.

Marina Mesek koja volontira u Domu za starije Maksimir i nizu udruga kaže kako ju najviše nadahnjuje želja za pomaganjem u kojoj se vidi njezina kreativnost. Voli biti podrška starijim osobama i provoditi vrijeme u druženju s njima.

O ovoj temi također smo razgovarali s pročelnicom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romanom Galić, koja je čestitala volonterima dodavši da su Grad Zagreb i ona osobno ponosni na sve sugrađane koji volontiraju i pružaju toplu riječ, stisak ruke i zagrljaj onima kojima je to najpotrebnije.

Spomenimo i to kako je nagrađenima je uz prigodne darove uručena statua Zagrljaj zajednice koju je osmislio student dizajna Jakov Hobjan. Ovogodišnju dodjelu vodila je televizijska voditeljica Daniela Trbović, a za glazbeni se program pobrinuo zbor »Čarobna frula«, Marijana Milića.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni