Dobar odaziv na testiranja na HIV i hepatitis C

Dobar odaziv na testiranja na HIV i hepatitis C

Od 1128 testiranih osoba, HCV ustanovljen je kod pet muškaraca i jedne žene, rekao je epidemiolog dr. Dragutin  Ptiček, s napomenom da prema nalazima HIV prevladava kod homoseksualnih osoba, te da su svi novootkriveni slučajevi, nakon pružene liječničke i psihosocijalne podrške, upućuju na daljnje liječenje u Kliniku za infektivne bolesti

Dobar odaziv na testiranje u Check point Zagreb – Centar za brzo i anonimno testiranje na HIV i hepatitis C, potvrda je da je pokretanje ovog Projekta od strane Grada Zagreba i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, bio značajan korak za prevenciju i rano otkrivanje bolesti, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na kojoj su predstavljeni rezultati šestomjesečnog rada Centra koji djeluje pod budnim oko Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Od 1128 osoba koje su došle u Centar, 1070 je testirano na HIV, a 913 na hepatitis C (HCV), napomenuo je dopredsjednik Udruge HUHIV, epidemiolog Dragutin Ptiček. Što se tiče HIV-a 60 % su se testirale muške, a 40 % ženske osobe, od čega je šest muškaraca i četiri žene bilo HIV pozitivno, a HCV ustanovljen je kod pet muškaraca i jedne žene, dodao je dr. Ptiček, s napomenom da prema nalazima HIV prevladava kod homoseksualnih osoba, te da su svi novootkriveni slučajevi, nakon pružene liječničke i psihosocijalne podrške, upućuju na daljnje liječenje u Kliniku za infektivne bolesti.

Zagreb uz bok naprednih europskih gradova

„Drago mi je da je Zagreb pokretanjem Centra i na ovom području stao uz bok naprednih europskih gradova“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. „Prema svim dosadašnjim pokazateljima, a i prema rezultatima ovih šest mjeseci, očito je da je Centar potreban našem gradu i građanima, pogotovo mladoj populaciji koja se u velikoj mjeri odazvala na anonimno testiranje preko sline, čiji su rezultati gotovi za 20-ak minuta“, dodao je gradonačelnik. „Ne smijemo sjediti skrštenih ruku“, istaknuo je, „već u suradnji sa stručnjacima trebamo poduzeti sve mjere za osvješćivanje ljudi i smanjenju oboljelih.“

Uz zahvalu gradonačelniku i relevantnim gradskim službama zbog prepoznavanja ideje i podršci na njenoj realizaciji, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravlja prof.dr.sc. Josip Begovac istaknuo je da je ovaj Centar vrlo važan zbog ranog otkrivanja bolesti i, shodno tome, držanju bolesti pod kontrolom i smanjenju smrtnosti, kao i uštedi na liječenju.

„Ovu konferenciju održavamo danas i zbog toga“, dodao je prof. Begovac, „što je danas Međunarodni dan ljudskih prava, a, kao što nam je poznato, osobe s ovim bolestima često su stigmatizirane od strane društva. Zadovoljni smo što se pokazalo da je interes za testiranje u zadnjih šest mjeseci, otkako je Centar otvoren, puno veći nego inače u bolnicama, a to znači da ćemo kod sve više osoba otkrivati HIV i HCV u ranoj fazi. Ovakvi centri, koji su smješteni izvan institucija i nude na jednostavan način brze rezultate testiranja i anonimnost, značajni su jer se građani na taj način puno lakše odlučuju na taj korak“, zaključio je prof. Begovac. (zagreb.hr /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni