Doajeni HRT-a na poštanskim markama

Doajeni HRT-a na poštanskim markama

U povodu obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljernice Hrvatske televizije HRT je u suradnji s Hrvatskom poštom pripremila prigodnu komercijalnu poštansku marku koja će biti izdana 26. travnja. Doajeni malih ekrana čija će se lica naći na poštanskim markama su Željka Fattorini, Vesna Spinčić Prelog, Milka Babović, Saša Zalepugin, Oliver Mlakar, Lazo Goluža i Vladimir Fučijaš.

Radio Zagreb počeo je s emitiranjem 15. svibnja 1926., u vrijeme kad je još  samo 10 europskih i ukupno 15 zemalja u svijetu imalo radijsku stanicu. Na 30. obljetnicu Radija Zagreb s emitiranjem je 1956. počela i Televizija Zagreb, koja je iste godine realizirala i prvi prijenos uživo.

Kao javni medijski servis Hrvatska radiotelevizija svojim je radom i programskim sadržajima obvezna čuvati nacionalni identitet, jezik i kulturu, poticati razvoj civilnoga društva i demokracije, promicati toleranciju i poštovanje različitosti, podupirati poduzetništvo te poticati solidarnost i humanost. Te društveno važne zadaće svakodnevno ispunjava brojnim javnim medijskim sadržajima kojima obrazuje, informira i zabavlja svoje korisnike.

Puštanje u promet HRT-ove komercijalne poštanske marke tek je prva u nizu aktivnosti kojima će Hrvatska radiotelevizija narednih mjeseci obilježiti svoje dvije velike obljetnice. Tako će, među ostalim, na prigodnoj mrežnoj stranici obljetnica.hrt.hr početkom svibnja biti objavljeni vremeplov s bogatom povijesti HRT-a te novo izdanje Leksikona radija i televizije.

Motivi poštanske marke, čija naklada iznosi 100.000 primjeraka, radijska su spikerica i kamerman, a njezin su izgled osmislili grafički dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić.

Naslovna fotografija: Krasnodar Peršun

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni