Do kraja 2016. godine Zagreb dobiva groblje za kućne ljubimce

Do kraja 2016. godine Zagreb dobiva groblje za kućne ljubimce

Ukupna investicija groblja s hortikulturom i svim pripadajućim sadržajima i opremom iznosi oko 15 milijuna kuna. Cijeli kompleks uključuje pogon za kremiranje i pogon za odlaganje urni. Predviđeno je oko 10.000 ukopnih mjesta

Kućni ljubimci trebali bi dobiti svoje posljednje počivalište u Dumovcu do kraja 2016., a prva faza izgradnje projekta ukupno vrijednog oko 15 milijuna kuna trebala bi krenuti najkasnije u rujnu, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

“Grad Zagreb je krajem 2014. ovladao prostorom u Dumovcu od 12.500 kvadratnih metara, pored skloništa za životinje, i sada su konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi s državom, što je bila kočnica da započnemo s projektom”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk. Pravomoćna građevinska dozvola ishođena je 29. lipnja te je pokrenuta javna nabava za prvu fazu projekta vrijedna 1,2 milijuna kuna. “Otvaranje ponuda kreće 7. srpnja te vjerujemo da ćemo početi s radovima sredinom kolovoza ili početkom rujna. Građani se žele dostojno oprostiti od svog kućnog ljubimca, također člana obitelji te ga pohraniti na dostojnom mjestu. To će biti jedan civilizacijski iskorak”, ustvrdio je Tuk.

Ukupna investicija groblja s hortikulturom i svim pripadajućim sadržajima i opremom iznosi oko 15 milijuna kuna, a projekt bi trebao biti dovršen do kraja 2016.. Cijeli kompleks uključuje pogon za kremiranje i pogon za odlaganje urni. Predviđeno je 2300 kazeta, a svaka ima četiri ukopna mjesta u sebi, što ukupno iznosi oko 10.000 ukopnih mjesta. To će se s parkingom i pratećim sadržajima prostirati na oko 4000 kvadratnih metara, a ostatak od 8500 kvadratnih metara bit će hortikulturalno uređen kao spomen park za kućne ljubimce.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da u Zagrebu ima više od 40.000 registiranih pasa, a iako mačke i ostale životinje nisu u sustavu registracije, prema slobodnoj procjeni ta brojka iznosi oko 130.000. “Sada će ljudi moći napraviti sve na jednom mjestu i ići svom kućnom ljubimcu kao najmilijem članu obitelji. Ne možete poistovjetiti čovjeka i životinju, ali ljubav ne poznaje granice”, naglasio je zagrebački gradonačelnik. Vođenje groblja preuzet će zagrebački ZOO. Bandić je rekao da će cijena ukopa biti onolika da pokrije hladni pogon, tj. troškove zaposlenih i energenata, a groblje bi, prema procjenama, trebalo zaposliti pet do šest ljudi. “Tko nema kućnog ljubimca neka ga nabavi. Mi koji imamo kućnog ljubimca nismo bolji ljudi, ali ako želite imatio još jednog prijatelja, nabavite ga”, poručio je Bandić. (hina / zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni