Do dijagnoze u jednom dahu

Do dijagnoze u jednom dahu

(Izvbor ilustracija: Američko društvo kemičara – American Chemical Society)

Istraživači su kroz analizu daha otkrili kemijske »potpise« 17 bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest i osam vrsta raka

Tim međunarodnih znanstvenika nedavno je proveo kemijske pokuse kojima se mogu identificirati kemijski »potpisi« od čak 17 različitih bolesti te nas malo približili medicinskom trikoderu iz Zvjezdanih staza kojim se pacijentu može odmah postaviti dijagnoza. Ipak, treba spomenuti da sama ideja i nije baš nova- Hipokrat je pisao o povezanosti zadaha s bolestima još 400 prije, a i tradicionalna kineska medicina odavno je proučavala dah radi dijagnosticiranja i praćenje tjelesne bolesti.

Ipak, ovaj novi uspjeh nipošto ne treba zanemariti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su dosadašnje tehnologije za analizu daha osmišljene za otkrivanje samo jedne vrste bolesti, kao što su određene vrste raka i dijabetesa. A pokušaji da se poveća analitički opseg takvih naprava nije urodio plodom. Sve do sada.

Ključ novih spoznaja je identifikacija različitih mirisa koji se vezuju uz određenu bolest, a koji su prisutni u našem dahu.

»Baš kao što svatko od nas ima jedinstveni otisak prsta koji nas razlikuje od drugih, svaka bolest ima kemijski potpis koji je razlikuje od drugih bolesti i od normalnog zdravstvenog stanja«, objašnjava voditelj istraživanja, izraelski znanstvenik Hossam Haick. Prema njegovim riječima upravo mirisni »potpis« (odnosno zadah) jest ono što omogućuje identificirati bolesti korištenjem tehnologije koju je razvio tim znanstvenika.

Znanstvenici su u mjerenjima koristili cjevčice s ugljikovim i zlatnim nanočesticama te su prikupili uzorke daha od 1.404 pacijenata iz pet zemalja (SAD, Izrael, Francuska, Latvija i Kina). Njih 813 imalo je jednu od 17 različitih bolesti, uključujući rak bubrega ili Parkinsonovu bolest. Ostali su bili zdravi.

Korištenjem masene spektometije uspjeli su identificirati komponente koje u dahu uzrokuju bolesti pacijenata te otkrili da svaka bolest stvara jedinstveni hlapljivi kemijski otisak koji se temelji na različitim vrijednostima ukupno 13 komponenti.

Podaci su potom uneseni u računalni sustav, koji je identificirao bolest s točnošću od 86 posto. Budući da faktori kao što su spol, dob, pušenja i geografski položaj mogu utjecati na točnost rezultata, tim također ispituje učinke tih elemenata na uzorke.

Korištenjem umjetne inteligencije u prepoznavanju mirisa sustav se, prema Haicku, može naučiti povezivati uzorak daha s određenom bolesti. »Umjesto nosa koristimo kemijske senzore, a umjesto mozga koristimo algoritam«, rekao je za Smithsonianmag.com.

Ovaj sustav bi uvelike mogao smanjiti potrebe za skupim i invazivnim dijagnostičkim postupcima, kao što je npr. biopsija, a također se može koristiti za otkrivanje bolesti u njenoj ranoj fazi.

Studija je objavljena u ACS Nano.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni