Do Božića sve epizode profesora Baltazara dostupne na Youtubeu

Do Božića sve epizode profesora Baltazara dostupne na Youtubeu

Najstarija filmska produkcijska kuća Zagreb film pokrenula je u utorak svoj Youtube kanal. Iz spomenute kuće navode kako je Youtube odabran zato što je to jedna od danas najpopularnijih mrežnih društvenih servisa, pa vjeruju kako će na taj način postići značajnu vidljivost, kako samih filmova, tako i Zagreb filma, kao institucije koja skrbi o filmskoj baštini. Nadodaju, kako se originalni negativi svih njihovih filmova čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu te da djelatnici spomenute instituta aktivno sudjeluju u restauraciji, odnosno nadgledaju provedbu i kvalitetu izvedbe postupka.

Nakon što je obrađen jedan od filmova Zagreb film ga isporučuje Hrvatskom državnom arhivu kao novi materijal za čuvanje u novim digitalnim formatima. Važno je istaknuti da se proces restauracije bogatog arhiva Zagreb filma provodi već devet godina, a planira se restauracija svih značajnih filmova Zagrebačke škole crtanog filma i brojnih kvalitetnih dokumentaraca. Ističu kako se restaurirani filmovi često prikazuju na televiziji ili u posebnim programima na međunarodnim festivalima diljem svijeta. Projekt sustavno podržavaju Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.

Od 2007. godine – kada je Zagreb film počeo s restauracijom i digitalizacijom legendarne animirane serije Profesor Baltazar – do 2016. godine restaurirani su prvi, drugi, treći i četvrti serijali Profesora Baltazara, kompilacija Dragulji Zagreb filma, filmovi Dušana Vukotića i Borivoja Dovnikovića, kompilacija Best of Zagreb film 1 i 2 te 17 animiranih filmova, a 2013., 2014. i 2015. godine restaurirano je još 27 animiranih filmova.

Iz Zagreb filma kažu kako je 2012. godine u suradnji sa ZagrebDoxom restauriran izbor dokumentarnih filmova Krste Papića. Budući da je restaurirano otprilike dvadeset sati animiranog filma, Zagreb film je 2016. godine krenuo s većom restauracijom dokumentaraca Kreše Golika, Zorana Tadića, Bogdana Žižića, Ante Babaje i Obrada Gluščevića. Godine 2017. u planu je restauracija najznačajnijih filmova Obrada Gluščevića, Zvonimira Berkovića, Rudolfa Sremca, Bogdana Žižića, Zlatka Sudovića, Kreše Golika, Nikole Babića, Eduarda Galića, Petra Krelje itd.

Nadodaju kako u svom arhivu, Zagreb film posjeduje više od 700 animiranih, 600 dokumentarnih i 14 igranih filmova.

»Naša je misija, uz produkciju novih projekata, čuvanje vrijednoga dijela hrvatske kinematografske baštine. Stoga, odlučili smo još više otvoriti i učiniti dostupnjim naš arhiv javnosti – prvenstveno osuvremenjivanjem i digitalizacijom naše arhive«, zaključuju iz Zagreb filma.

Sve filmove koji su postavljeni na njihovu stranicu, možete pogledati na poveznici, a mi Vam donosimo prvu epizodu profesora Baltazara: Izumitelj cipela.

https://www.youtube.com/watch?v=eNSEbTBv-6w

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni