Do Botaničkog vrta iz Miramarske preko atraktivnog pješačkog mosta

Do Botaničkog vrta iz Miramarske preko atraktivnog pješačkog mosta

Most će biti čelične konstrukcije u rasponu od 22,5 metra i širine s ogradama dva metra. Ograde mosta bit će od kaljenog laminiranog stakla, a podnice od hrastovine. Pješački most bit će osvijetljen led-rasvjetom smještenom u rukohvate ograde

Kroz mjesec-dva Zagrepčani će do Botaničkog vrta moći doći pješačkim mostom (pasarelom) preko Miramarske ulice, najavio je gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju radova u srijedu. Most će, nakon što bude završen, povezati Botanički vrt i adrenalinski park koji je smješten iza hotela Esplanade, a vrijednost investicije je 950.000 kuna. Gradonačelnik je je rekao da ga ne pitaju zašto ti radovi nisu krenuli prije šest mjeseci. Prema njegovim riječima tijekom radova će se ukloniti i postojeća neugledna žičana ograda na Vrtu koja će biti zamijenjena onom od kovanog željeza. Bandić je ocijenio kako je to »ruglo od žice nešto što niti njegova baka ne bi postavila na polju prije 50 godina« te kako se to nije smjelo dozvoliti u adrenalinskom kojeg okružuju spomenici kulture nulte skupine.

Pješački most će građanima biti na raspolaganju u radno vrijeme Vrta, kako bi ta oaza u samome srcu našeg grada bila još dostupnija, ne samo Zagrepčanima, već i putnicima te turistima koji se nađu u neposrednoj blizini, na Glavnome željezničkom kolodoru. Izgradit će se paralelno s postojećim željezničkim podvožnjakom s njegove sjeverne strane, a osim praktične funkcije, uspostave pješačke komunikacije između Botaničkog vrta i adrenalinskog parka, mostom se želi oplemeniti i urbanistička cjelina zagrebačke »zelene potkove«.

Most će biti čelične konstrukcije u rasponu od 22,5 metra i širine s ogradama dva metra. Ograde mosta bit će od kaljenog laminiranog stakla, a podnice od hrastovine. Pješački most bit će osvijetljen led-rasvjetom smještenom u rukohvate ograde. Na strani od Botaničkog vrta, zbog visinske razlike, izgradit će se pristupno stepenište do mosta, kao i vertikalna podizna rampa za osobe s invaliditetom.

Miramarska_pjesacki_most_1

Arhitektonski projekt mosta izradio je arhitekt Branko Silađin, a projekt mehaničke otpornosti i stabilnosti izradio je zagrebački Građevinski fakultet. Izvođač radova je zagrebačka tvrtka »Titan constructa«, a vanjski stručni nadzor provodi zagrebačka tvrtka »Sedra građenje«.

Voditelj projekta Mario Miljevac zaključio je kako se radi o izuzetno atraktivnom projektu koji će oplemeniti vizuru miramarskog podvožnjaka. Izrazio je nadu da će kroz otprilike dva mjeseca sve biti gotovo, uključujući i novu kovanu ogradu koja će, kako je rekao, zatvoriti tu cjelinu kako treba. »Zaista mislimo da ćemo promijeniti vizura grada s ovim projektom«, napomenuo je Miljevac. (zg-magazin)