Do 1. rujna će biti obnovljena Gimnazija Tituša Brezovačkog

Do 1. rujna će biti obnovljena Gimnazija Tituša Brezovačkog

Drugom fazom obnove predviđeni su radovi na sanaciji i statičkom ojačanju objekta. Ukupna vrijednost obnove iznosi 45 milijuna
kuna s PDV-om

Ivana Vranješ

V. d. gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukićević s predstavnicima Gradske uprave danas je nazočila početku radova na drugoj fazi obnove Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Zgrada gotovo 400 godina stare gimnazije značajnije je oštećena u razornom potresu 22. ožujka prošle godine. Uspješno je završena prva faza obnove koja je uključivala hitne radove otklanjanja neposrednih ugroza s ciljem stabilizacije objekta te zaštite od eventualnog daljnjeg urušavanja.

Drugom fazom obnove predviđeni su radovi na sanaciji i statičkom ojačanju objekta. Ukupna vrijednost obnove iznosi 45 milijuna kuna s PDV-om.

Zgrada bi trebala biti potpuno obnovljena 1. rujna ove godine. Ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog Damir Jelenski zahvalio je svima koji su uključeni u obnovu zgrade te je istaknuo da u njoj funkcija obrazovanja traje već 390 godina.

„U ovoj zgradi je danas jedna od četiriju škola u Zagrebu koje imaju prijamni ispit kako bi se mogli upisati najbolji osmaši”, rekao je ravnatelj Jelenski. Izrazio je uvjerenje da će se učenici što prije vratiti u Gimnaziju Tituša Brezovačkog, ali i da će se uskoro obnoviti i Gornjogradska gimnazija. Kazao je da će povratkom djece u gimnazije oživjeti Gornji grad.

Uvjerenje da će se učenici i nastavnici ponovno vratiti u Gimnaziju Tituša Brezovačkog i to 1. rujna izrazila je i Jelena Pavičić Vukičević. Istaknula je da će se ovom obnovom Gimnaziji podariti prostor koji će omogućiti veću kvalitetu odgojno-obrazovnog rada i još bolje rezultate učenika.

Različite uloge kroz povijest

Spomenula je kako se obnova provodi u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode i drugim nadležnim tijelima, kao što je slučaj i s drugim zaštićenim kulturnim dobrima i objektima koji se nalaze unutar zone Povijesno urbane cjeline Grada Zagreba.

„Ova je zgrada u svojoj povijesti imala brojne uloge. Od sjemeništa sv. Josipa, preko plemićkog konvikta, statističkog ureda, đačkog doma, pedagoškog obrazovnog centra,m pa sve do uloge koju obnaša posljednja tri desetljeća – doma Gimnazije Tituša Brezovačkog“, podsjetila je Pavičić Vukićević.

Osvrnula se i na druge potresom oštećene odgojno-obrazovne ustanove te je istaknula da su do sada obnovljena 162 od ukupno 175 oštećenih objekata. Obnova preostalih 13 objekata, među kojima je i Gimnazija Tituša Brezovačkog, je još je tijeku.

„U narednih 18 mjeseci uspjet ćemo obnoviti svaki od tih objekata kako bi naši učenici i djeca u dječjim vrtićima imali sigurno i kvalitetno okruženje”, poručila je. Dodala je kako potres nije zaustavio ni usporio izgradnju dječjih vrtića i škola.

„Upravo suprotno”, tvrdi v. d. gradonačelnice, koja je za sutra najavila otvorenje novog područnog objekta Dječjeg vrtića Zapruđe u Središću i novu suvremenu školu.

(Foto: zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni