Dnevnik jednog Prpošitelja

Dnevnik jednog Prpošitelja

Odlika „Prpošiteljskiog dnevnika“ su kratki odgovori ili komentiranje aktualnih tema.

Upadnica (Breaking News) – I Hrvati pridonose ugljičnoj neutralnosti

Urednik Innovation Origins-a je u subotu 29. siječnja 2022. proveo barem 15 minuta čitajući 100 stranica izvještaja CO₂ emissions caused by watching Netflix (Koliki je ekvivalent ugljičnog dioksida, ugljični trag od gledanja Netflixa). Na gledanje blockbustera (inače uspješnica) Don’t Look Up (Ne gledaj gore) potrošeno je do siječnja 150 milijuna sati.

Emitiranje traje 145 minuta. Prema raspoloživim podacima, Europljani troše prosječno 55 do 56 grama ekvivalenta ugljičnog dioksida po satu gledanja (streaming) videa. Za gledanje tog uratka s Leonardom di Capriom, Meryl Streep i Cate Blanchett stvoren je ekvivalent od 20.592 tone CO2. Jedna tona plastike ima ekvivalent od pet tona CO2, znači da se za potrošeno gledanje filma moglo načiniti 4118 tona plastike. Ili 1,38 milijardi tankih plastičnih vrećica, mase od 3 grama.

Među brojnim gledateljima bilo je i Hrvata, pa i naš Premijer, koji se pohvalio da je gledao Ne gledaj gore.

U Švedskoj uče vrane sakupljanju opušaka

Švedska tvrtka obučava divlje vrane kao najinteligentnije ptice da pokupe opuške i druge sitne komade smeća (VL, 28. siječnja 2022.). Opušci su primjer plastičnog jednokratnog otpada, a samo u Švedskoj treba sakupiti njih, milijardu godišnje. Zašto nema njihove zabrane? Opisano je iscrpno na ovom portalu. Kratko. Bila je predviđena njihova zabrana.

„Dečki“ su se dogovorili s EU birokracijom i opušci su nestali iz EU Direktive od 19. lipnja 2019, o jednokratnoj plastici. Kupci plaćaju više cijene za cigarete. Prijedlog gospodinu Gradonačelniku Zagreba. Pronađite u Zagrebu dresere divljih vrana. Da pokupe naše opuške.

(Foto: Igor Čatić)

Printer je pisač

„Veliko smanjivanje tumora liječenjem uz pomoć 3D printera“, naslov je članka u VL-u, koji im je dostavila HINA (30. siječnja 2022.). Od 1995. u uporabi je mogući prijevod pisač.

Kako prevesti mixed waste

Neki znaju, kao oksfordski stipendisti, izvrsno engleski. No imaju problem kako prevesti „mixed waste“. Može biti miješani otpad (npr. kovidozne maske različitih proizvođača) ili mješoviti otpad (npr. komadići metala, plastike, papira i drugih tvari i materijala). Što sakuplja Čistoća?

Mjuzikli – prisjećanje na Čarobnjaka iz Oza

Godine 1939. bila je u kinu „Balkan“, sada „Europa“ premijera glasovitog filma Čarobnjak iz Oza, s Judy Garland u naslovnoj ulozi. Sada se snima nova inačica. Ovoga je autora sestra odvela na matineju. Odjednom se pojavila u predvorju spodoba Čarobnjaka. Pobjegao je iz kina. Ne sjeća se, je li se vratio.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni