Dnevna svjetla od danas nisu obvezna

Dnevna svjetla od danas nisu obvezna

Od danas, 1. travnja 2020. vozači više nisu dužni voziti s upaljenim dnevnim svjetlima automobila, osim ako to nalažu uvjeti na cestama.

Na taj način doprinosi se smanjenju potrošnje goriva i žaruljica, time i zaštiti okoliša.

Treba napomenuti da se od 2020. godina prestanak obveze paljenja dnevnih svjetala više ne podudara s datumom prestanka zimskog računanja vremena zbog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 1. studenoga 2019. godine, a završava 31. ožujka 2020. godine.

No vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će biti kažnjen kazniti novčanom kaznom od 300 kuna, upozoravaju u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom od 500 kuna. (ZG-mag)