Djevojčica kojoj ptice donose poklone

Djevojčica kojoj ptice donose poklone

U njenoj neobičnoj kolekciji nalaze se različite stvari od: srebrenih i zlatnih naušnica, komadića stakla koje je oblikovalo more, svakakvih blještavih objekata od plastike i metala, komadića kopča s cipela i opasača, kvačica za kosu, gumbića, ukrasnih gumica za kosu…

Kao četverogodišnjakinja počela je hraniti vrane u stražnjem vrtu svog doma s komadićima svoje školske užine, nakon nekog vremena broj vrana se počeo povećavati, a sporadična hranjenja su se pretvorila u dnevne rituale koji Gabi nisu predstavljali nikakav problem. Hranjenje ptica nije ništa neobično, često možemo vidjeti ljude kako po parkovima hrane golubove, patke, labudove ili pak vrapčiće, no neobično je kada pernati prijatelji u znak zahvalnosti počnu donositi svakakve svjetlucave darove.

Nekoliko tjedana nakon što je Gabi počela hraniti svoje vrane, ove ptice su nakon „jela“ počele ostavljati različite predmete u praznim hranilicama. Gabi je sve predmete marljivo skupljala te ih je sortirala prema datumu i mjestu nalaza. U njenoj neobičnoj kolekciji nalaze se različite stvari od: srebrenih i zlatnih naušnica, komadića stakla koje je oblikovalo more, svakakvih blještavih objekata od plastike i metala, komadića kopča s cipela i opasača, kvačica za kosu, gumbića, ukrasnih gumica za kosu pa sve do puknute žarulje i komadića ogrlice na kojoj piše „friend“ – prijatelj.

Gabi smatra da su joj pokloni od vrana puno važniji od zlata i novca, no Gabi ne smatra da su joj vrane zahvalne na hranjenju, svatko to može biti, već zbog toga što poštuje prirodu i promatra je na način koji su odrasli ljudi izgubili. Po njenom uvjerenju, ptice shvaćaju da ih ona poštuje i voli, zato joj uzvraćaju ljubav. Ova malena djevojčica u svojoj neobičnoj zbirci ima nekoliko predmeta u obliku srca, nekoliko predmeta na kojima piše najbolji prijatelj i nekoliko fragmenata plastike na kojima je urezano „volim te,“ njoj je to najbolji dokaz privrženosti i ljubavi njenih pernatih obožavatelja.

Profesor John Marzluff sa Sveučilišta savezne države Washington smatra kako bi vrane donosile poklone bilo kome tko ih hrani samo ako ta osoba odluči to raditi svakodnevno, tako da se ptice mogu naučiti na dnevni ritual. On je godinama proučavao vrane i gavrane te smatra da obje vrste mogu donositi malene blještave objekte u znak zahvalnosti, jer s takvim stvarima ukrašavaju svoje nastambe u gnijezdima i dupljama drveća.

Više na: https://youtu.be/n44g9fQYiXE

Priredio: Ivan Remeta – Johnny

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni