Djelujmo odmah – izlaz je u izlasku na izbore

Djelujmo odmah – izlaz je u izlasku na izbore

Znajte, mi nismo bolji nego što jesmo i zbog toga nemamo boljih od ovih koje imamo. Oni su naši i trenutno jedini koji se natječu na demokratskim izborima. Ako mislite da ste bolji, još imate vremena. Mojim izlaskom na izbore dajem im podršku s nadom, da kada dođu na vlast budu mudri vladari

dr. sc. Viktor Simončič

Za stado, svakako, nije dobro ako mu je pastir – ovca.

– Johan Wolfgang von Goethe –

Pitali me, zašto na besmislenu subvenciju od 800 kuna na uvoz kućanskih aparat A+++, kojima se godišnje uštedi 35 kuna (slovima trideset i pet kuna) u odnosu na A+ aparate koje proizvodi jedini domaći proizvođač »Končar«, nema reakcija. Gdje je predsjednik uprave »Končara« gospodin Bago? Zašto ne reagiraju sindikat i sindikalci – Matijašević & Sever & Co.? Zašto sindikat nije reagirao na nerazumljivu odluku suda u Splitu koji je našao razloga da tvornici cementa u Splitu Cemexu zabrani upotrebu goriva kojeg koriste industrijski napredne države (Gdje ja stadoh – ti produži, dužni smo – još zaduži)? Gdje je predsjednik Hrvatske gospodarske komore gospodin Luka Burilović? Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak? Pozicija i opozicija? Tehnički fakulteti i Akademija tehničkih znanosti?

Industrijska kulturna baština: Manje tvornica = više muzeja

One za kulturu i turizam razumijem. Oni su za zatvaranje tvornica. Što veća tvornica se zatvori, ostaje više željeza i nastaje veća šansa da se napravi muzej nekadašnjeg industrijskog vremena u Hrvata. Na TV-u prilog koji slavi kako se eto baš u Sisku i Rijeci otvaraju takvi muzeji… I EU nam daje novac za otvaranje takvih muzeja. Kako i ne bi, kada mi subvencioniramo njihovu proizvodnju. Mislim da i gospodin Bago želi da i »Končar« postane muzej kada ne reagira na takvu diverziju udruženih (ne)odgovornih na »Končar«. Možda želi biti direktor kulturne institucije? Vidim interes i sindikalista Matijaševića, Severa, Ribiča… Oni će valjda biti kustosi. Svakako će biti i mjesta za 2-3 radnika, u plavim kombinezonima, garava lica, koji će tužna pogleda stajati pokraj nekog ostatka stroja, dijela kojeg naši preprodavači otpadnog željeza ili nisu mogli odšarafiti ili prodati.

Ne znam je li vam poznato da je zadnjih 25 godina jedna od najunosnijih privrednih aktivnosti bila prodaja starog željeza dobivenog sječenjem strojeva izgrađenih u »mraku«. Možda ih jednom netko pozove na odgovornost, ne zbog prodaje strojeva u staro željezo, već zbog uništavanja industrijske kulturne baštine.

gorica_tvornica

Kako se ne bi zatvorila i zadnja tvornica kod nas, kako svi nabrojani i još više ne nabrojanih »šutologa« ne bi prešli u kulturu, kako bi naši mladi mogli raditi i kod nas za sebe i nas, odlučio sam se do izbora odreći mog načina pisanja.

tvornica_dugmadi_natpis

Do sada sam o apsurdima razvoja pisao svima, svima vjerovao, u sve se razočarao. No evo mene naivca opet. Uzdam se u sreću kao kod kartanja: nove karte – nova sreća, novi izbori – nova sreća. Kao, ovaj puta mora uspjeti! Možda ovaj puta unatoč bezbroju pjetlića: Karamarko protiv Milanovića, Milanović protiv Karamarka, Holy, Sinčić i Josipović & Čačić protiv jednog i drugog, pa jedni protiv drugih. Petrov još ne zna što bi pa je malo »ni sim, ni tam«, Bandić je tu i također bu nekaj delal, ima i Glavaša, koji je prešao u gimnastiku pa uvježbava naočite momke u crnom za moguće marševe, pa svi protiv svih i svi znaju i svi mogu bolje, jedino ne znaju kada trebaju. Svega ima kod njih samo nigdje građana i Hrvatske.

KamenskoSvojom retorikom, djelovanjem i posljedicama namjerno dovode građane do apatije. Većina više ne izlazi na izbore. Kao da nemaju za koga dati glas. Slažem se s njima. Upozoravaju neki kako bi bilo dobro da se probudimo, a da nama sviće hrvatski 11. rujna (11. 9. 2001. – dan pada blizanaca u New Yorku). Kažu da je ovo što svaki dan slušamo od jednog i drugog te ponekog trećeg stvarno DNO DNA – dno dezoksiribonukleinske kiseline – (DNA – osnovna je molekula nasljeđivanja i odgovorna je za prenošenje nasljednog materijala i osobina). Zar su nam toliko promijenili genetski kod da si svjesno dozvoljavamo naš »11. rujna«?

Neizlazak nije izbor

I ja se pitam kome vjerovati kada vidim kakvi su? I bio sam i ja u dilemi da se prvi puta priklonim većini koja ponovno neće na izbore. Ali neizlazak nije izbor. Izbor je izlazak. Možda je izlazak na izbore početak puta za izlaz iz krize. Ako nas, svjesne potrebe za drugačijim načinom, na izbore izađe 70-80 % i ako počnemo razmišljati, kao rođeni optimist s ružičastim naočalama, uvjeren sam u uspjeh.

Slijedim Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je inspirativnim govorom pozvala na izbore. Već ranije je pozivala na jedinstvo. Ponavljam što sam već ranije napisao: Navijam za nju, navijam za nas… Znajte, mi nismo bolji nego što jesmo i zbog toga nemamo boljih od ovih koje imamo. Oni su naši i trenutno jedini koji se natječu na demokratskim izborima. Ako mislite da ste bolji, još imate vremena.

obliti._privator
– OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE – Zaboravite privatno i brinite se za javno (Natpis na Kneževom dvoru u Dubrovniku)

Mojim izlaskom na izbore dajem im podršku s nadom, da kada dođu na vlast budu mudri vladari. Kako savjeta nikada dosta i kako ona dalmatinska kaže da su »čovjek i tovar pametniji od čovjeka«, uz spremnost u društvu mudrih biti tovar, pozivam Bandića, Holy, Josipovića, Karamarka, Milanovića, Petrova, Sinčića, Tomašić i drugi (navedeni abacednim redom):

  • Postanite kneževi i kneginje, postanite gospari pa »Zaboravite privatno i brinite se za javno«.
  • Veliki jeste, ali puno manji od onoga kako vas doživljavaju vaši stranački ovisnici; pogledajte koje su sve nepodopštine uradili članovi vaših stranaka pa se pitajte zašto vas veličaju; oni vam unatoč golotinji neće nikada uzviknuti »car je gol!« samo kako bi sačuvali male sinekurice koje im dijelite; oni će zauvijek veličati Vaš lik i Vaše (ne)djelo.
  • Sposobnost borbe za vlast ste dokazali dolaskom na čelo stranke; dokazali ste sposobnost vođenja stranke i vjerojatno imate sposobnost upravljanja i državom, ali uz veliki oprez da se ne zavedete svirkom čarobne frule – slatkim riječima vaših stranačkih ovisnika, jer oni vas veličaju zbog svog interesa; usporedite se s velikim vođama, kao što su bili Winston Churchill, … , Franjo Tuđman i Tito; vjerujem da sada znate do kuda sežu vaše sposobnosti.
  • No to ne umanjuje vaše mogućnosti da možda postanete i veći; gruba su vremena! Stalno se gledajte u ogledalo, osluhnite bilo naroda, okrenite se oko sebe, pogledajte što veliki rade malima, kako se urušavaju velike nacije i kulture i mislite na Hrvatsku; vremena su jako izazovna i puna »hridi i grebena«; naš brod je zbog nevještih kapetana i nepovoljnih vjetrova, zbog vaših stranačkih prethodnika i vas samih do sada naletio baš na svaku hrid i greben; prestanite se nasukavati i iskoristite onu kako »napredak dolazi pametnim korištenjem iskustva«.
  • Za savjete pitajte one koji znaju ovdje, u Hrvatskoj; poslušajte one koji su se unatoč dosadašnjim nevještim kapetanima, onih »800 kuna« subvencija strancima i sloganu »kupujmo uvozno« uspjeli preživjeti na nemilosrdnom svjetskom tržištu i za domaće proizvođače još nemilosrdnijem ovom hrvatskom, a da nisu dio vaših sinekura.
  • Posebno poslušajte one koji se usude reći »car je gol« svim carevima, ne samo onim drugima; osluhnite one koji vas kritiziraju jer vjeruju da ste u stanju nešto promijeniti; da ne vjeruju u Vas nabacivali bi se na vas blatom, a ne riječima koje ukazuju na mogućnost promjene; svaka kritika ima nešto u sebi, ako predlaže moguće; i ja sam jedan od kritičara, ali ne pretendiram da me prihvatite i »pogladite po kosi«. To bi me čak i uvrijedilo, a i malo sam proćelav. Bit ću zadovoljan ako samo pokušate razumjeti namjeru. Pitajte se zašto pišem o »800 kuna«. Provjerite da nisam malo »onako«, a ako vidite da baš i nisam »malo onako«, ne sramite se priznati grešku.
  • Kritizere bez pokrića, koji služe samo u još većem odvraćanju naroda od glasanja ignorirajte i ne kupujte i ne gledajte medije koji počivaju na tome.
  • Okanite se vrijeđanja drugih. Svi ste vi u »5 deka« razlike. Ne svađajte narod i ne stvarajte frontove.
  • Oslobodite narod osjećaja da mora mrziti druge. Nikad se mržnja ne uklanja mržnjom. Samo blagost briše svaku mržnju. To je zakon vječan i nepromjenjiv (Buda).

Budući premijeru i buduća opozicijo, poslušajte što govorite. Svi govorite o potrebama izrade strategija. Kada dođete ili ako ostanete na vlasti izradit ćete strategije. Kasno! Za puste strategije ste potrošili već 25 godina. Djelujmo odmah!

Evo prvih savjeta »djelujmo odmah«:

1. Propišite zakonom i odredite visoke kazne kako nitko više nikada ne bi došao na ideju da s 800 kuna financira uvoz kućanskih aparata na štetu domaćeg proizvođača i da se javnim novcem bogataškoj vrhuški financira kupnja stranih električnih automobila i »romobila«, a kod naroda stvara uvjerenje kako se rade velika djela.

2. Slušam raspravu o natalitetnoj politici. Prazne riječi na prazne riječi. Inače se zna kako počinje natalitet. Znate na što mislim, ali to se onda ne radi »u mozak«. Natalitetna politika je i da se potiče domaća proizvodnja, a ne da se subvencionira tuđe. Natalitetna politika je i da se na TV-u ne hvali kako jedna škola ima »eko hranu« pa kako jedna škola ima najbolju kuhinju po najvišim standardima, ne spominjući i ne (su)osjećajući empatiju za tisuće djece koja nemaju 5 kuna za obrok. U Hrvatskoj svako dijete mora imati istu šansu u školi. Kupite svima knjige i teke, dobre tenisice i računalo. Novaca ima. Ako ukinete subvencije za uvoz stranoga eto onih 5 kuna za obrok i još za puno knjiga. A hrvatska kasa će se puniti i stvarnim »kupujmo hrvatsko«.

3. Pročitajte nedavno usvojeni Dubrovački Eko Manifest. Iskoristite ga prvi.

Bezbroj nijansi sive

U predizborno vrijeme ne želim o političarima. No o ministru Zmajloviću moram. Za njegovo i naše dobro. Najavio je da će tužiti Volkswagen, jer su nam eto prodali automobile koji zagađuju više od obećanog. A ti automobili u Hrvatskoj izgleda nisu zagađivali, jer inače ne bi mogli proći na tehničkom pregledu. Zar ne? Taj argument će iskoristiti i odvjetnici Volkswagena, ako ćemo uopće znati napisati tužbu. A da oprema na tehničkom nije možda malo »onako« ministre Zmajloviću ili vi samo još jednom u stilu »800 kuna«? Jer kako je napisao Nušić: »Lakše je biti ministar no brijač. Brijač, prvo, mora znati brijati, a drugo, mora paziti da koga ne posiječe, a ministar niti mora znati brijati niti mora paziti hoće li koga posjeći, jer, i ako posiječe, nije kriv«.

… i ružičaste

Ruža Tomašić je izjavila da će njena stranka, kako bi se eventualno izbjegli nepotrebni novi izbori i nepotreban trošak, ako bi do toga došlo, podržati i lijevu koaliciju, ne ulazeći u vladu. Bravo. Državnički potez.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni