Djela američkog kipara Alexandera Caldera po prvi put izložena u Hrvatskoj

Djela američkog kipara Alexandera Caldera po prvi put izložena u Hrvatskoj

Mobili, stabili i likovni radovi, djela slavnog američkog kipara Alexandera Caldera bit će izložena u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu naredna tri mjeseca, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. Izložba Magija skulpturalnog pokreta održava se u okviru ciklusa Najveći kipari XX. stoljeća.

Ovo je prvi put da su velika djela najslavnijeg američkog kipara 20. stoljeća izložena u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, a na posudbu su stigla iz renomiranih europskih muzeja i galerija.

Alexander Calder(1898., Lawnton, Pennsylvania – 1976., New York) spada među najslavnije američke kipare 20. stoljeća, predstavnik je kinetičke umjetnosti i umjetnosti apstrakcije, rekla je ravnateljica Umjetničkog paviljona, ujedno i autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić te nastavila kako Calder nije bio prvi umjetnik koji je unio pokret u skulpturu, ali je zasigurno najznačajniji inovator na tom polju.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo kako je ova izložba sjajan nastavak niza već održanih predstavljanja svjetski značajnih umjetnika u Umjetničkom paviljonu – Miroa, Rodina i Giacomettija, te pohvalio rad tima Jasminke Poklečki Stošić, kazavši kako Umjetnički paviljon potvrđuje svoj status reprezentativnog izložbenog prostora Grada Zagreba kao i jednog od središnjeg mjesta velikih likovnih događanja.

Okupljene je pozdravio i član Uprave INA-e Niko Dalić. On je izrazio vjeru u uspješnost projekta i veliku posjećnost izložbe te zaželio svim posjetiteljima da uživaju u prekrasnim eksponatima.

Izložba koju čini ukupno 35 umjetnina – 15 skulptura i 20 slika moći će se razgledati od 26. rujna 2019. do 5. siječnja iduće godine godine.

Više na: https://www.umjetnicki-paviljon.hr (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni