“Djed mi je bio vatrogasac, tata je vatrogasac, a želim biti i ja”

“Djed mi je bio vatrogasac, tata je vatrogasac, a želim biti i ja”

(Predsjednik i dopredsjednik DVD-a Zapad, Danijel Silić i Davor Bernardić / Foto: Ivana Vranješ)

O vatrogastvu kao budućem zanimanju razmišlja podmladak DVD-a Zapad, 15-godišnji Marko Silić: „Djed mi je bio vatrogasac, a i tata je vatrogasac. Taj posao me zanima i želim pomagati ljudima”

Ivana Vranješ

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zapad u nedjelju je u svojoj vatrogasnoj postaji u Medarskoj 80/b organiziralo Dan otvorenih vrata koji je privukao brojne posjetitelje svih uzrasta. Tom prigodom na zabavan i edukativan način predstavljen je rad DVD-a Zapad.

Najmlađi posjetitelji su imali priliku sjesti u vatrogasno vozilo, isprobati zaštitnu opremu i tehniku za gašenje požara. Sudjelovanjem u pokaznim vježbama oživljavanja, s mlaznicom i cijevi u rukama te zaštitnim kacigama na glavi, uživjeli su se u ulogu pravih vatrogasaca.

Velik interes djece također su privukle atraktivne igre dok su ljubitelji sporta uživali u malonogometnim utakmicama, koje je momčad DVD-a Zapad odigrala s momčadima VNK Zanatlija i MNK Futsal Dinamo.

Vježbe potražnih pasa i simulacija prometne nesreće

U sklopu manifestacije održana je vježba potražnih pasa i simulacija prometne nesreće u kojoj su iz gorućih automobila spašavani unesrećeni. Organiziran je i upis novih članova u DVD Zapad.

„Sretna sam što sam danas ovdje. Razgledala sam zanimljivu opremu i naučila nešto novo. Najviše su mi se svidjela vatrogasna vozila”, iznijela je svoje dojmove 7-godišnja Tena. Njezinom vršnjaku Gabrijelu najviše se svidio tobogan za spuštanje, ali i vatrogasna vozila. Jako mi se sviđaju vatrogasci i kad odrastem želim biti vatrogasac”, kaže Gabrijel.

Podršku manifestaciji svojim dolaskom dao je i saborski zastupnik Davor Bernardić, koji je ove godine postao potpredsjednik DVD-a Zapad, a godinama je njegov član.

„U DVD-u se trude animirati što veći broj djece i mladih kako bi ispunili ulogu koja je društvu jako važna, a to je pomagati unesrećenima i općenito brinuti o ljudima”, izjavio je Bernardić. Dodao je kako vatrogasci rade human, plemenit posao te su mladići i djevojke iz DVD-a Zapad svake godine na sve većoj razini u tom poslu. Stoga smatra da je DVD Zapad jedno od najboljih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Zagrebu.

Predsjednik DVD-a Zapad Danijel Silić izrazio je zadovoljstvo što su se građani manifestaciji odazvali u velikom broju. „Zbog korone smo godinu i pol dana imali samo intervencije, bez druženja s našim sugrađanima. Drago mi je da se oni sada mogu upoznati s radom DVD-a”, rekao je Silić.

Djeluju već 45 godina i imaju stotinjak članova

Spomenuo je da je DVD Zapad osnovan prije 45 godina i danas ima stotinjak članova koji su sudjelovali u raznim intervencijama, među kojima i kao ispomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba kod požara. Također, DVD Zapad je s drugim dobrovoljnim vatrogasnim društvima sudjelovao u nedavnoj sanaciji posljedica pucanja vodovodne cijevi u Selskoj cesti.

„Našim smo građanima na raspolaganju 24 sata. Za nas su najteže intervencije bile vezane uz potrese. Iako smo 2010. godine počeli školovati članove DVD-a za spašavanje ljudi iz ruševina, čovjek nikad nije spreman za takve situacije. No teško nam je bilo i zbog požara u kojima su smrtno stradali ljudi”, ispričao je Silić.

Spomenuo je da osim raznih intervencija, DVD održava i edukacije o vatrogastvu za djecu, ali nažalost interes nije velik.

O vatrogastvu kao budućem zanimanju razmišlja podmladak DVD-a, 15-godišnji Marko Silić: „Djed mi je bio vatrogasac, a i tata je vatrogasac. Taj posao me zanima i želim pomagati ljudima”.

Vatrogastvo ju je privuklo još u srednjoj školi

Jedan od članova DVD-a Zapad je već deset godina Ivan Kovač. „Stariji brat je član ovog DVD-a pa me je on povukao, ali zapravo oduvijek me je zanimalo vatrogastvo. To je jedan od plemenitih načina sudjelovanja osobe u društvu”, rekao je za ZG-magazin 24-godišnji student. Spomenuo je da je s drugim članovima DVD-a sudjelovao u intervencijama nakon potresa u Zagrebu i Petrinji te je istaknuo kako je za njega lijep osjećaj što je mogao pomoći drugim ljudima u nevolji.

„Jedna od intervencija koja će mi ostati u sjećanju je kada sam sa zapovjednikom gasio požar u staroj kući u Gornjem Vrapču”, prisjetio se Ivan, koji je rekao da voli vatrogastvo i DVD Zapad.

Prije deset godina članica ovog DVD-a postala je i Irena Zrinščak, a smatra ga jednom zajednicom.

„Vatrogastvo me je zanimalo još u srednjoj školi. Upoznala sam neke članove DVD- a Zapad i odlučila sam im se pridružiti”, ispričala nam je Irena. Naglasila je da je u svim intervencijama ravnopravna svojim muškim kolegama, a kako je rekla dugo će pamtiti intervencije u Muzeju za umjetnost i obrt nakon zagrebačkog potresa.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni