Djed Božićnjak upozorio: I bicikli moraju imati svjetla

Djed Božićnjak upozorio: I bicikli moraju imati svjetla

»Svi neosvjetljeni biciklisti koje smo zaustavili i poklonili im komplet bili su ugodno iznenađeni, ali i posramljeni te su obećali da će od sada na dalje paziti da uvijek imaju svijetla«, rekao je Ivan Meniga iz Sindikata biciklista

Udruga Sindikat biciklista u utorak je u središtu Zagreba organizirala posljednju ovogodišnju akciju u sklopu promotivno-edukativne kampanje »Osvijetli se!«. Bicikliste koji su zatečeni bez svjetala volonteri udruge Sindikat biciklista upozorili na opasnosti zbog nekorištenja svjetala noću, podsjetili na zakonsku obavezu i podijelili su komplete s bijelim prednjim svjetlom i stražnjim crvenim koje je donirala biciklistička trgovina GIANT Hrvatska. Cilj je potaknuti sve bicikliste na obavezno korištenje svjetala, prvenstveno radi vlastite sigurnosti u prometu.

Volonter, koji je u odijelu djeda Mraza zaustavljao neosvjetljene bicikliste, Michel Cindro, izjavio je: »Čuli smo različita opravdanja za nenošenje svjetala, od krađa do ispadanja u vožnji, no izgovora nema jer svjetla zaista nisu skupa, a zakonski su obavezna i služe sigurnosti svih sudionika u prometu. Upalite svjetla bez obzira vozite li se na posao ili po kvartu ili što mislite da drugi vide vas ako vi vidite njih«.

Prema istraživanju koje je tijekom studenog proveo Sindikat biciklista na ulicama Zagreba, na uzorku od gotovo tisuću biciklista, ustanovljeno je da približno 55 % biciklista koristi jedno ili oba svjetla, a ostatak se vozi neosvijetljen. Ovi će podaci poslužiti u budućim akcijama, ne samo Sindikata biciklista već i Zagrebačke policije.

»Svi neosvjetljeni biciklisti koje smo zaustavili i poklonili im komplet bili su ugodno iznenađeni, ali i posramljeni te su obećali da će od sada na dalje paziti da uvijek imaju svijetla«, rekao je Ivan Meniga iz Sindikata biciklista. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni