Djecu će kroz postav Tehničkog muzeja voditi rakun Riki

Djecu će kroz postav Tehničkog muzeja voditi rakun Riki

Tehnički muzej Nikola Tesla ponudio je najmlađoj publici nešto posve novo u svojoj ponudi muzejskih izdanja – vodič za djecu u obliku slikovnice punoga naslova: Rakun Riki u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, autorice muzejske savjetnice Nede Staklarević.

Slikovnica – vodič namijenjena je djeci predškolskog uzrasta, polaznicima tzv. male škole te učenicima do četvrtog razreda osnovne škole. Ona je ujedno pozivnica i dodatni razlog da u pratnji starijih posjete Muzej stopama junaka iz slikovnice.

Veseli par rakun Riki i maca Barbara na jednostavan i poučan način obilaze zbirke Prometna sredstva, Rudnik, Vatrogastvo i Planetarij. Uz nevjerojatnu priču i zanimljive dijaloge, šetnjom po Muzeju dvojac otkriva najzanimljivije predmete i prostore Muzeja. U formi slikovnice opsega 36 stranica, slikom i tekstom upoznaju djecu sa sadržajem muzeja, ujedno pozivajući roditelje, djedove i bake da sa njima dođu u muzej i uvjere se u sadržaje zbirki.

Slikovnica je podijeljena na dva dijela odnosno dva dana u kojima se radnja događa. Prvi dan rakun Riki i maca Barbara provode razgledavajući odjel Prometna sredstva i Rudnik, a drugi dan obilaze odjel Vatrogastva i Planetarij. Za glavne protagoniste ciljano su odabrane dvije životinje, djeci bliski likovi: rakun koji je iznimno radoznala i spretna životinja u ulozi posjetitelja stranca iz Amerike te maca Barbara u ulozi domaćice i kustosice Muzeja.

S obzirom da već duže vremena TMNT posjećuje veliki broj stranih posjetitelja rakun Riki biti će poveznica između domaće i inozemne publike.

Izdanje je namijenjeno djeci predškolskog uzrasta, polaznicima tzv. male škole te učenicima do četvrtog razreda osnovne škole.

Nakon tiskanog vodiča za odrasle, te bogatog iskustva u radu s posjetiteljima, autorica programa smatra da djeca kao najvjerniji posjetitelji TMNT zaslužuju nešto novo i nesvakidašnje u predstavljanju tehničke kulturne baštine. Kroz likove bliske djeci pobudit će se u njima interes za učenjem i novim spoznajama.

Ilustracije je osmislila naša nagrađivana ilustratorica Ivana Guljaševič Kuman, uredničke i redaktorske poslove realizirala također vanjska suradnica prof. Ranka Javor, te lekturu i

korekturu prof. Margareta Medjurečan.

Slikovnica će službeno biti predstavljen u utorak, 5. ožujka u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. (zg-magazin)