Divovski puž gostuje u Životinjskom kutku

Divovski puž gostuje u Životinjskom kutku

Srijedama je nešto “Divlje u zraku” u Životinjskom kutku (Vlaška 105) pa tako ovu srijedu, 15.2.2017., u goste u Životinjski kutak (Vlaška 105) dolazi divovski afrički puž iz ZOO Zagreba! Posjetitelji će između 10 i 20 sati moći saznati brojne zanimljivosti i informacije o ovoj golemoj vrsti puža.

Afrički divovski puž potječe s obalnih područja istočne Afrike. Za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta hiberniraju u mekom tlu. Invazivna su vrsta diljem svijeta te uzrokuju velik gubitak usjeva za poljoprivrednike. Imaju jako osjetilo njuha koje im pomaže u pronalaženju vrtnih usjeva i drugih biljnih izvora. Doživi starost od pet godina te iako zbog svojih prehrambenih navika pomaže u razlaganju i kruženju tvari u prirodi koje potječu od raspadnutog biljnog materijala, bitno je istaknuti da je riječ o invazivnoj vrsti jer u dijelovima svijeta gdje izvorno ne živi napada poljoprivredne usjeve uzrokujući velike štete.

Mogu narasti do 30 cm te nemaju osjet sluha. Kućica im može narasti do 18 centimetara u dužinu, sa promjerom 9 centimetara kod najvećih primjeraka. Aktivni su noću, dok se tijekom dana često zakapaju u tlo, kako bi ostali skriveni od grabežljivaca. Kako bi zadržali i uštedjeli vodu za sušnih doba, zabarikariraju se u svoju kućicu.

U Životinjskom kutku može se također doznati kako postupiti kada netko maltretira životinje, koga zvati kada se pronađe divlja životinja, gdje smjestiti ljubimca kada se ide na put, ali i gdje postoje plaže na koje se smije povesti i ljubimca.

Gotovo svaki dan u kutku je atraktivan program pa je tako svaka srijeda – Divlja srijeda u Životinjskom kutku. Tada se u kutku nalaze egzotične životinje o kojima posjetitelji mogu saznati mnogo zanimljivih informacija, a neke od životinja mogu držati u rukama. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni