“Divlji” taksisti i divlja odlagališta otpada

“Divlji” taksisti i divlja odlagališta otpada

Gradskog zastupnika  Brumnića zanimalo je kako zamjenica Švaljek može u medijima izjavljivati da je u Zagrebu riješeno pitanje zbrinjavanja glomaznog otpada kada to ne odgovara realnosti. »Prema vašim pričanjima u medijima, problem zbrinjavanja glomaznog otpada je riješen s 2000m3 prostora za odlaganje. Nadam se da vas je netko od savjetnika informirao koliko otpada stane u toliki prostor«, poručio je Brumnić

Aktualni sat posljednje ovogodišnja sjednica zagrebačke Gradske skupštine otvorio je njezin potpredsjednik Davor Bernardić (SDP) koji je predložio da se radi povećanja prihoda u gradskoj blagajni legalizira status građana koji borave u gradskim stanovima. Upozorio je da Gradska uprava već dvije godine nije podnijela izvješće o stanju gradske imovine.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek obećala mu je da će se tim pitanjem pozabaviti sustavnije kako bi se učinkovitije moglo raspolagati gradskom imovinom.

Pero Semren (HDZ): Prema kojim kriterijima se zapošljava u Turističkoj zajednici grada Zagreba? Je li kriterij zapošljavanja da otac bude u odvjetničkom timu koji zastupa Milana Bandića ili Josipa Perkovića?, upitao je

Zvane Brumnić
Zvane Brumnić

Gradskog zastupnika Zvanu Brumnića zanimalo je kako zamjenica Švaljek može u medijima izjavljivati kako je u Zagrebu riješeno pitanje zbrinjavanja glomaznog otpada kada to ne odgovara sa stvarnošću. »Prema vašim pričanjima u medijima, problem zbrinjavanja glomaznog otpada je riješen s 2000m3 prostora za odlaganje. Nadam se da vas je netko od savjetnika informirao koliko otpada stane u toliki prostor«, poručio je Brumnić.

Sandra Švaljek je odgovorila kako su to možda mediji tako prenijeli, ali da ona to nije mogla na taj način reći, pojasnivši kako se radi samo o privremenom rješenju kojim je predviđeno odlaganje glomaznog otpada u prostorima Robnih terminala na Jankomiru. »Površina od 2000m3 nije dovoljna za skladištenje otpada sa svih divljih odlagališta, ali otpad će se tamo obrađivati pa će se stvarati mjesto za novi otpad. Što se tiče dugotrajnijih mjera, raspisat ćemo javni natječaj za zbrinjavanje otpada, a radimo i na ishođenju dozvole za ponovno privremeno odlaganje na Jakuševcu«, objasnila je Švaljek. Govoreći o stanju s velikim divljim odlagalištem Oboj u Makimiru, rekla je da je s tog odlagališta išlo već 40 odvoza, ali da građani stalno donose novi, pa će komunalni redari ubuduće češće nadzirati taj prostor koji će se i urediti kako više ne bi služio kao odlagalište.

SDP-ovac Dan Špicer ocijenio je kako u zagrebačkom taksi prijevozu vlada kaos jer premda je prije četiri godine liberalizirano tržište taksi prijevoza, njega sada uopće nitko ne kontrolira. Istaknuo je kako u Zagrebu »divlji taksisti varaju mušterije, imaju lažne cjenike, dok je u centru grada teško naići vozila većih prijevoznika s jeftinijom uslugom«. Upozorio je kako se u zagrebu `dila´s taksističkim dozvolama, koje se protuzakonito iznajmljuju, a oznake na nekim taksijima su gotovo identične onima kakve imaju jeftiniji prijevoznici, »a sve kako bi se zavarali krajnji korisnici«. Upitao je kad će na sjednicu doći izvješće koliko je Komunalno redarstvo izdalo rješenja za uklanjanje nedostataka, koliko je bilo prekršajnih postupaka, naloga i novčanih kazni te koliko je dozvola oduzeto.

Švaljek mu je odgovorila da Komunalno redarstvo nadzire samo jedan dio taksi prijevoza, odnosno cjenike kod prijevoznika, dok su druge vrste inspekcije u nadležnostima Državnog inspektorata i policije. »Slažem se da je potrebna koordinacija određenih tijela na gradskoj i državnoj razini kako bi se to pitanje reguliralo«, ustvrdila je.

Dominik Etlinger (SDP) upitao je koliko su koštali naknadni popravci i nadogradnje u Mesničkoj ulici, a odgovoreno mu je kako će na to dobiti pisani odgovor.

“Naslovi u medijima ne odgovaraju stvarnosti”

ostojic_odbor_obrazovanje
Alen Ostojić

»Zagreb iseljava Društvo hrvatskih književnika, jedan je od naslova koji smo mogli pročitati u medijima prošli tjedan. A ne radi se o društvu ljubitelja ptica ili gljiva, koja također imaju sjedišta na trgu«, ustvrdio je Alen Ostojić (HSLS) i upitao kako je to moguće. Napomenuo je i da se sustav parking video nadzora u Zagrebu koristi jedino za punjenje gradskog proračuna, što je ocijenio posve pogrešnim pristupom te je upozorio kako do danas nije formirano Vijeće za građansku kontrolu video nadzora, tako da se cijeli sustav ne može evaluirati niti kontrolirati.

Zamjenica Sandra Švaljek je komentirajući medijske napise o iseljenju DHK-a odvratila da »naslovi u medijima jako pojednostavljuju stvarnost«, dodajući kako živimo u društvu u kojem nečija vlasnička prva ne smiju biti povrijeđena. »Privatni vlasnik jednog dijela ne može u ovoj konstelaciji ostvariti svoja prava, dok je drugi vlasnik u ovom trenutku predmet povrata nacionalizirane imovine«, rekla je Švaljek i dodala da Grad Zagreba upravlja tim prostorom, ali da će taj prostor najvjerojatnije pripasti državi.

HDZ-ovca Ivana Ćelića zanimalo je zašto je zastupnik Ante Dodić (Lista M. Bandića) zaposlen u Gradskoj plinari na novo radno mjesto nakon što je sam dao ostavku i hoće li to mjesto biti ukinuto po novoj sistematizaciji. »Zbog čega se ovakve stvari događaju preko noći? Možda i zbog toga da glasa za proračun?«, upitao je, a privremena upraviteljica Holdinga Danijela Franić rekla je da se ništa ne događa preko noći te da se spomenuto radno mjesto ne ukida, kao i da je sve učinjeno sukladno zakonu i propisima.

Gradski zastupnik Pero Semren (HDZ) je postavio svoje pitanje, kako je dvaput istaknuo »zamjenici gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika«, oko kriterija za zapošljavanje u Turističkoj zajednici grada Zagreba. »Jeste li u kontaktu s direktoricom TZGZ-a? Prema kojim kriterijima se tamo zapošljava?«, upitao je Semren komentirajući kako je upravo u trenutku uhićenja gradonačelnika Milana Bandića i suradnika u Turističkoj zajednici grada Zagreba otpušten jedan kvalificirani mladi djelatnik na čije je mjesto onda postavljena kćer odvjetnika Ante Nobila. »Je li kriterij zapošljavanja da otac bude u odvjetničkom timu koji zastupa Milana Bandića ili Josipa Perkovića?«, upitao je, a Švaljek mu je odgovorila kako su tamo jedini kriteriji za zapošljavanje – »stručnost i kompetencija«.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni