Distributivni centar dobiva stroj za sortiranje i pakiranje borovnica i malina

Distributivni centar dobiva stroj za sortiranje i pakiranje borovnica i malina

U Distributivni centar za voće i povrće, tvrtku u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodičastih voćnih vrsta.

Radi se o prvom takvom stroju u Hrvatskoj njemačkog proizvođača pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribizl i sl.), ali i ostalo voće, čiji promjer nije veći od 5 cm.

„Bez obzira što je vrijeme kada se režu svi troškovi odlučili smo krenuti u nabavku ovog sofisticiranog stroja radi potreba i zahtjeva proizvođača jagodastog voća, koji samo u Zagrebačkoj županiji posjeduju proizvodnju od oko 200 tona. S obzirom da se radi o mladim nasadima i da se iz godine u godinu nasadi pod jagodastim voćem povećavaju, u narednom vremenu očekuje se kako će ta količina bit znatno veća, a danas smo svi itekako svjesni važnosti razvoja domaće proizvodnje hrane“, izjavio je direktor tvrtke Hrvoje Bunjevac.

Inače, u 2019. godini putem Distributivnog centra na domaće i EU tržište plasirano je 40 tona borovnica proizvedenih u Zagrebačkoj županiji. „Nabavom stroja zadovoljit će se zahtjevi postojećih, ali i potencijalnih novih kupaca, koji traže da se jagodasto voće sortira po veličini, boji i tvrdoći plodova, a što je nemoguće kvalitetno napraviti bez takvog stroja“, pojašnjava Bunjevac.

Distributivni centar za voće i povrće je tvrtka je u vlasništvu Zagrebačke županije (84,12 %), Grada Velike Gorice (12,38 %) i “Zagrebački voćnjaci” p.z. (3,50 %). (ZG-m)