Diskutabilan Zakon o osobnom bankrotu u završnoj je fazi

Diskutabilan Zakon o osobnom bankrotu u završnoj je fazi

Miljenić procjenjuje da će se godišnje u savjetovališta javiti čak 20 tisuća ljudi, dok bi ih „samo“ dvije do tri tisuće moglo završiti u osobnom bankrotu

Zakon o stečaju potrošača, odnosno o osobnom bankrotu uskoro bi trebao biti dovršen, a mogući je spas za 320 tisuća blokiranih građana. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić na jučerašnjem je okruglom stolu poručio kako bankrot mogu zatražiti fizičke osobe koje najmanje tri mjeseca nisu u stanju podmiriti svoje dugove veće od 30 tisuća kuna, te oni koji obavljaju samostalnu djelatnost, a nemaju više od 20 vjerovnika i s dugom manjim od 100 tisuća kuna.

„Tko se odluči na osobni bankrot živjet će po strogim pravilima, morat će se odreći svakog luksuza i vratiti što veći dio duga. Građani trebaju biti svjesni što ovo znači i u što ulaze. To je zbilja krajnja mjera – razdoblje u kojem će građani biti zbrinuti, a nakon toga oslobođeni svih dugova i bez imovine“, kazao je Miljenić za HRT. Dužnicima će biti ostavljeno osnovno za život, ali uz individualan pristup svakoj osobi pri čemu će se voditi računa o pojedinačnim potrebama.

Očekuje se da će većina stečajeva završiti izvansudskim nagodbama putem savjetovališta Financijske agencije (Fina) koja bi bila posrednik u sporazumu potrošača i vjerovnika. Ako bi se dužnik oglušio ili ne bi pristao na otplatni plan slučaj će se proslijediti sudu, gdje će se imenovati stečajni upravitelj.

Miljenić procjenjuje da će se godišnje u savjetovališta javiti čak 20 tisuća ljudi, dok bi ih „samo“ dvije do tri tisuće moglo završiti u osobnom bankrotu.

„Ako imate novac na računu banka na njega uplaćuje kamate od 0,10 posto, dok istovremeno dužnici zateznu kamatu plaćaju 12 posto. Mnogima je zbog toga jedino rješenje suicid“ upozorio je Antun Rupa iz Udruge blokirani. Njima je sumnjiv minimum od 800 kuna s kojim bi osoba u stečaju trebala živjeti mjesec dana, dok mnoga civilna društva i udruge smatraju da se radi o zakašnjelom zakonu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni