Dionizijske svečanosti u Andautoniji

Dionizijske svečanosti u Andautoniji

Dionizijske svečanosti su doprinos Udruge Andautonija koja sa svojim bogatim a na povjesnim temeljima pripremljenim programom dočaravaju barem za jedan trenutak »antiku« u Šćitarjevu i tako daju publici, odnosno posjetiteljima iluziju Andautonije »u živo«

Posjetitelji manifestacije Dionizijske svečanosti koja se u subotu 12. rujna održava u Šćitarjevu, na lokaciji arheološkog nalazišta Andautonija moći će doživjeti kako se živjelo u rimskim naseljima antičkih vremena. Arheološki park bit će otvoren cijeli dan, a od 11 sati kreće bogati zabavni, ali i poučni program manifestacije koji će trajati sve do 19 sati.

dionizijske_kvadrigaI ove će se godine svi najmlađi moći odjenuti u rimsku odjeću, sudjelovati u raznim radionicama izrade nakita, šminkanja, sadnje i uzgajanja ljekovitog bilja, kovanja novčića, izrade maski, maloj školi latinskog jezika, škola legionara itd. Oni stariji moći će se okušati u pečenju šarana na rašlje, odigrati balote, zaigrati antički nogomet a rimski gulaš s veprovinom besplatno će se dijeliti svim posjetiteljima. Po prvi put na Dionizijskim svečanostima moći ćete vidjeti i posebnu atrakciju Bitka s Barbarima u kojoj će XIII. legija braniti Andautoniju od poznatih osvajača.

Od 20.00 sati slijedi zabavni program uz grupu Saturnus band. Više informacija moći ćete pronaći na stranici Udruge Andautonija koja je organizator ove manifestacije.

Inače, Arheološki park Andautonija je zahvaljujući Arheološkom muzeju u Zagrebu jedno od najbolje uređenih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj i već sada preuzima ulogu glavne turstičke atrakcije na području Velike Gorice koju posjećuje velik broj posjetitelja, posebice školske djece. Kao najpoznatiji turstički lokalitet na području Velike Gorice ubraja se u jedan od rijetkih arheoloških antičkih lokaliteta koje se uređenošću može mjeriti sa sličnim lokalitetima u Europi.

Trbušni ples
Trbušni ples

Dionizijske svečanosti su doprinos Udruge Andautonija koja sa svojim bogatim a na povjesnim temeljima pripremljenim programom dočaravaju barem za jedan trenutak »antiku« u Šćitarjevu i tako daju publici, odnosno posjetiteljima iluziju Andautonije »u živo«. Uz temeljni sadržaj svake godine pripremaju jedan centralni (novi) sadržaj kao glavnu atrakciju manifestacije. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni